Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Москва посочи представителите на неонацизма в България: Три националистически партии и Луков марш

Поне три националистически организации в България, както и организираният веднъж годишно Луков марш, са посочени от Русия като представители на неонацизма в България.

В доклад на руското външно министерство, озаглавен “Неонацизмът – опасност за човешките права, демокрацията и върховенството на закона”, Москва изброи някои от партньорите си от крайнодесния политически спектър от държави членки на Европейския съюз (ЕС), съобщи “Дневник”.

В проучването се твърди, че идеологията на Адолф Хитлер “постепенно се възражда в някои региони от модерния свят, по-специално в Западна Европа, еволюира и придобива нови ужасни форми”.

Според частта от него, посветена на България, “през първите 10 години на 21-и век известен брой ултра десни групи са съществували в България, но всички до момента, са се разпаднали”.

В доклада се посочва още, че в България има няколко националистически структури, които “защитават чистотата на българската раса и превъзходството ѝ пред другите”.

“Подобни откровено неонацистски движения са Българският национален съюз и “Воини на Тангра”. Те не крият убежденията си и също така прокарват идеите си по всеки начин на собствените си сайтове и в социалните мрежи”, пише още в доклада.

“В България тези движения дават ясни сигнали за неонацизъм и расизъм […], противопоставят се на имигрантите и бежанците от Близкия изток и демонстрират своята неприязън към турците и ромите”, отбелязва още руското външно министерство.

“Измежду основните генератори на ксенофобска реторика и призиви остават Българското национално движение и Българският национален съюз (възникнал през 2001 г. и позициониращ се като наследник на Съюза на българските национални легиони, фашистка организация, оперираща в България през 1932 – 1944 г.). На 9-и ноември беше създадена Българската националистическа партия, която откровено проповядав расова омраза”, пише в доклада.

Според доклада, в България има агресивни групи тийнейджъри и младежи, които открито демонстрират принадлежността си към неонацистки движения.

В доклада е споменат и ежегодният Луков марш като демонстрация на неонацизъм, като властите в София са косвено разкритикувани заради отказа да прекратят провеждането на Марша.

“Само веднъж, през 2014 г., властите в София решиха да забранят провеждането на събитието “като заплаха за обществения ред в столицата”, след като бяха изпратени редица молби от страна на руската дипломатическа мисия, български и чуждестранни активисти за зачитането на човешките права[…]. Въпреки това, заради одобрението на демонстрацията след изпращане на известие, Луков марш се проведе, макар и в редуциран формат и при засилен контрол от страна на органите на реда”.

В руския доклад не се споменава името на партия “Атака”, която беше поканена и взе участие в инициативата на крайнодесни партии в Санкт Петербург.

Партията, както и отделно лидерът ѝ бяха включени в списъка на чуждестранните участници на т.нар “Международния руски консервативен форум”, където откровено неонацистки партии присъстваха на създаването на т.нар. “Десен коминтерн”.

В доклада са анализирани тенденциите в ЕС държава по държава и са изброени някои “неонацистки” партии, като част от тях имат дългогодишни приятелски отношения с Кремъл.

Измежду тях са Фламандският блок от Белгия (Vlaams Blok), Партията на датчаните в Дания, Националдемократическата партия в Германия (NDP) и Британската национална партия във Великобритания (BNP).

Всичките четири изброени партии изпратиха свои представители на конгреса на руската крайнодясна партия Родина, основана от Дмитрий Рогозин – вицепремиер на Русия и едно от изброените физически лица в забранителните списъци на ЕС. Конгресът призова в декларация ЕС да отмени санкциите срещу Русия и описа НАТО като “инструмент на диктатура”.

Докладът беше публикуван в навечерието на 9-и май, когато Русия ще отпразнува победата над нацистка Германия преди 70 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.