Верижна катастрофа със 7 коли и багер задръсти булевард във Варна (СНИМКА)

Фонтани и шевици край Съдебната плата в Шумен

Валидираха пощенска марка “София – Европейска столица на спорта 2018” (СНИМКИ)

Габриела Козарева е новият шеф на агенцията за насърчаване на малките и средните предприяти

Сп. “Икономист”: Възможни са огромни последици в случай на размяна на територии на Балканите

Срив в информационна система затвори всички гранични пунктове

Софиянци предадоха 4500 стари гуми Акцията на Столичен инспекторат продължава в район "Сердика"

Осъдиха иракчанин, опитал да премине незаконно границата в камион с играчки

Полицията хвана “муле” на телефонни измамници в София

Верижна катастрофа с шест автомобила при тунела на „Люлин”

Откриха мъртъв шефа на южнокорейския регулатор на пазарите за криптовалути

Цвета Караянчева в Брюксел: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави към еврото

Верижна катастрофа с участието на багер във Варна

Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Здравна каса ли е, или свадлив катаджия

Ще се правят внезапни проверки, ще се налагат санкции в реално време, ще се вдигнат глобите от 200 на 10 000 лв! Звучи като предупреждение на КАТ за хайка по празниците, когато се очаква пийнали шофьори да безобразничат. Но не е. Това е предложение на шефа на Националната здравносигурителна каса ( НЗОК) д-р Глинка Комитов и се отнася за болниците.

„Остава само тия от касата да клекнат като катаджии зад храстите, да изскачат срещу докторите, сестрите и санитарките и да питат „кво праим сега!“, казва ядно онколог. Той току що е отказал на пациент химиотерапия и обезболяващи. Лимитът за април се изчерпал до 15-ти, за май обявили листи за чакащи и негов колега направо отказвал лечение на болни от рак.

Ако питате някой у нас какво е здравна каса, той вероятно ще ви каже, че то е нещо, от което се краде и с което докторите се оправдават. И ще се изненада да научи, че е институция, създадена „да гарантира равнопоставен достъп на осигурените граждани до медицинска помощ, да подобрява качеството на живота им, да повишава ефективността на разходите за здравеопазване, да подобрява качеството му и механизмите за достойно заплащане на медиците.“

Никъде в нормативните документи за НЗОК не пише за „внезапни проверки.“ Но ето – д-р Комитов иска от депутатите да ги добавят в закона. Защо? Изненадващите проверки на НЗОК са позната практика, макар да не сме чули да е дала резултат. Последната откри нарушения във всяка 3-та от клиниките и те бяха глобени с 1,5 млн. лв. Видя се, че отчитат несвършена работа, за да вземат пари от касата. Причината е, че дейността им не е оценена правилно. „Чашата струва 1 лев, а те ни плащат 80 ст.“, обяснява проф. Генчо Начев от „Света Екатерина“. „Всеки ден молим пациентите да си купят този инструмент, ония хапчета, конци, марли, чаршафи. Болният идва за помощ, а аз му обяснявам кое плаща касата и кое не праща касата и му викам: дай 500 лв сега!“, коментира проф. Крум Кацаров от ВМА.

Болниците са търговски дружества и лекарите разсъждават като търговци. А как разсъждават в НЗОК? Че търговците в бяло са мошеници и крадльовци, с които трябва да играят на стражари и апаши? Не е ли друга работата им – например да изяснят колко са болните, с какви диагнози са и къде лежат? Това ще стане с електронна здравна карта. Тя ще покаже кой какво прави с пациента и как. Обаче нея само я обещават. От 15 години. В това време в малка България болниците се умножиха до 400, основно с частна инициатива. Това подсказва, че бизнесмени провиждат в публичните средства за здравеопазване лесни печалби.

Бивши министри на здравеопазването признават: Частните клиники си избират доходни пътеки и работят в неравни условия с държавните. Начинът на финансиране е сбиркън изначално. Лимитите се определят по идея на шефа на НЗОК, някаква комисия решава кое лечебно заведение колко пари ще получи. Тя, разбира се, би могла да се мотивира… Разрешителни за нови клиники се дават задължително, стига да отговарят с книжата си на изискванията. Някои са пълни с лекари и болни – фантоми. В същото време общински и държавни болници се мъчат всячески да оцелеят и все са виновни. В тях идват спешни и тежко болни без диагнози, клошари с гангрени, умиращи, 2-3 пъти оперирани. Тях частните клиники не ги искат, а няма коефициент за болници със социални функции. Така е измислено, че клиниката няма как да е печеливша, ако лекува всичко наред и докрай, а не само скъпоплатеното и то донякъде, казват лекари и медсестри. В НЗОК не ги разбират, те са абдикирали от медицината.

Но за проверките е думата. Нека ги има. Обаче не кампанийни, а системни и превантивни. И медицинската ДАНС да контролира контрольорите на д-р Комитов. Да види за какво и къде плащат от поверения им бюджет, как измислят лимитите, по какъв начин районните каси сключват договори с изпълнители на медицинска помощ – по стандарти или по симпатии.

Никъде в нормалните държави здравеопазването не е безплатно, но там лекарите са на пиедестал. Тук ги бият, след като ги викнат по телефон 112 или ги наричат „Бяла мафия“. Истината е, че на всеки българин се полагат по 240 евро годишно за здраве, а са нужни поне 1000. И ако получава за парите си добро, а често и животоспасяващо лечение, то се дължи само на лекарите с тяхното човеколюбие и професионализъм. Лошото е, че докато ги демонизират като убийци на бебета, рушветчии и източвачи на НЗОК, те самите изтичат зад граница. Интересно, ако съвсем изчезнат, дали на касата ще й излезе сметката?

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.