Цацаров: Делото за Христо Бисеров ще влезе в съда

Каквито и да е инструкции, простете – указания, да бъдат дадени от съда, те ще бъдат изпълнени – сега, в бъдеще, ако се наложи трети и четвърти път. Това дело ще влезе в съда. Независимо от това какви указания се поставят пред нас. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира решението на Софийски градски съд да прекрати съдебното производство срещу Христо Бисеров и връщането му на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част, предаде БНР.

Ще изпълняваме тези указания и обвинителен акт ще има, подчерта Цацаров.

Преценката дали трябва да се протестира е преценка на наблюдаващия прокурор. Тя няма да бъде моя.Каквото е преценил наблюдаващият прокурор, аз ще го подкрепя, заяви главният прокурор пред журналисти в Брюксел.

Не намирам за състоятелни аргументи, че промените в НПК представляват нарушение на човешките права. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти след срещата си с по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова, предаде Фокус.

По отношение на режима на мерките за неотклонение главният прокурор заяви, че тези, които твърдят, че това са нарушения на човешките права, удобно гледат само от ъгъла на извършителя на престъплението или от ъгъла на това, че щом го предлага прокуратурата, не е читаво. „Говорейки за човешки права, трябва да се сетим, че има още една страна – тази на пострадалите. Този зрителен ъгъл някак си много удобно го изпускаме, а поне за мен той е най-важен”, коментира Цацаров.

Главният прокурор каза още, че другият политически аспект на промените в НПК е свързан с първичната реакция да се отрече всичко, което е има за свой източник прокуратурата, защото по думите му тя трябва да е главният виновник. „Законопроектът е приет на първо четене. Той ще бъде предмет на дискусия и ние не сме с усещането, че сме сътворили съвършен продукт, но съм обнадежден за второ четене”, допълни той. По думите на Цацров не може да се каже, че ЕК иска нов Наказателен кодекс, по-скоро иска резултати, свързани с противодействие на корупцията и въобще на престъпността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини