Най-добре е да си майка в Норвегия, България е 44-та в проучването

Норвегия е най-добрата страна за майчинство, сочат данните от 16-ия годишен доклад на неправителствената организация „Спасете децата“, цитиран от АФП. Проучването е направено сред 179 страни, като България е 44-та, запазвайки позицията си от 2014 г. За формиране на класацията са взети под внимание фактори като здравето на майките и децата, образование, икономически и политически статус, детска смъртност и др. На последното място е Сомалия, а преди нея са Конго и Централноафриканската република.

Първенецът от миналата година Финландия сега е на второ място, следвана от Исландия, Дания и Швеция.

Най-силната икономически страна САЩ е чак на 33-то място, като отстъпва с две места от 2014-а. Освен това Вашингтон държи рекорда по детска смъртност сред най-богатите 25 столици със 7,9 починали бебета на 1000 раждания. Според председателката на „Спасете децата“ Карълайн Майлс това свидетелства, че не само богатството на една страна е решаващо за здравето на майките и децата, а инвестицията на властите в това.

От страните от ЕС най-назад е Румъния - на 66-о място. След България са още Малта (46-о) и Унгария (51-во). От останалите съседи на България най-предно място заема Гърция – 19-а. Сърбия е на 35-о място, Македония на 37-о, а Турция е точно преди Румъния – 65-а.

Докладът за 2015 г. акцентира върху факта, че все по-голяма част от населението се мести да живее в големите градове, като в същото време бедните там майки и деца, пребиваващи на улицата или в бедни предградия, не получават адекватни медицински грижи.

Документът прави и страшния извод, че всеки ден в света умират по 17 000 деца, които са на възраст под 5 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят