Видеоповторения и четвърта смяна на Мондиала

Учени посочиха кои спомени заличаваме по време на сън

Плодове, чай и мед лекуват най-добре сред съмишленици Поддържа здравословни килограми и продължава с програмата

Мария Захарова свърза случая “Скрипал” и сирийския въпрос Западът се опитва да направи хората на глупаци, заяви говорителката на руското МВнР

Тереза Мей: Ще обмислим следващите стъпки по случая Скрипал заедно със съюзниците си

Арета Франклин отмени концерти по съвет на лекарите си

Силният вятър събори дърво в парка „Заимов”

Двама загинали след катастрофа с мигранти в северна Гърция

Мат Деймън няма да се мести в Австралия

Ивица Дачич: Сърбия не може да търгува с Косово и Метохия заради ЕС

АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на пътищата

Силен вятър удари София

Мощен циклон в Австралия Отменени са редица международни полети

Шефът на „Компютърни престъпления” Явор Колев поиска регистър на педофилите

Еди Рама: Без албанците няма Македония

Двойно сито за инвалидните пенсии

Снимка: Уикипедия

Освидетелстването за трудоспособността на българите да става след получаване на експертиза от две комисии – медицинска и социална, а не както е в момента, само от ТЕЛК-овете.

Такива нормативни промени е подготвил здравният министър д-р Петър Москов, обсъдил ги е със социалния и финансовия министър Ивайло Калфин и Владислав Горанов, и те са ги одобрили.

Това съобщи д-р Москов пред „Труд“, навръх Европейския ден за протест на хората с увреждания.

Инвалидните пенсии са сочени за най-голямата пробойна в пенсионната система. По оценки на бизнеса от неправомерно отпуснатите годишно изтичат около 1 млрд. лева.

Идеята на промените на д-р Москов е да се раздели медицинската експертиза от финансовата част при освидетелстването. „Така лекарите ще дават обективна оценка за пораженията на заболяването, а социалното министерство ще изготвя другата част – т.е. каква социална и финансова подкрепа е нужна на българина според вече установения процент на работоспособност“, обясни д-р Москов. С промените лекарските комисии ще се увеличат (министърът не уточни с колко), но това нямало да доведе до признаването на повече хора за инвалиди.

„Ако освидетелстваният е адвокат, социалната комисия ще прецени дали констатираният от лекарите диабет или примерно това, че е с липсващ крайник, му пречи и доколко да изпълнява служебните си задълженията. И финансовата помощ, която ще се отпусне, ще се обвърже с резултата от тази констатация“, посочи д-р Москов. Просто казано социалните експерти ще преценяват индивидуално за всеки човек може ли да работи, нужна ли му е инвалидна пенсия и в какъв размер.

Категорично пациенти с една ръка, крак или око няма да се явяват повторно пред ТЕЛК, тъй като частите на тялото им няма как да се възстановят. А и здравната каса няма да плаща по 22 лв., с които за пореден път да установява, че българинът отново е с липсващ крайник.

Очаква се промените да станат факт до края на годината.

Експертите

Пак ще се търсят връзки, но в пенкилерски комисии

ТЕЛК-овете у нас са 70, а лечебно-контролните комисии в болниците са над 1000. Като увеличиш броя на лекарите, които ще освидетелстват, как ще извършваш по-добър контрол върху работата им? Този въпрос зададе д-р Диана Инджова, председател на Националната организацията на хората с увреждания. И продължи: „Напротив – всеки ще търси познати в новите пенкилерски комисии, за да получи пенсия, смята тя. Ако се намалят средствата, които получават хора с увреждания, в следващите 2-3 г. 50 000 души от тях ще умрат, защото няма да имат пари за храна и лекарства“.

Тревожно е, че с данните за инвалидите у нас постоянно се спекулира. А те са 526 000 или около 8% от населението ни при средно 16,7% в ЕС, показват данни на Евростат. А в Полша този процент е 23.

С числата се злоупотребява

Говори се, че инвалидни пенсии получават 1 млн. души, но от тях в трудоспособна възраст са максимум 400 000, коментира Минчо Коралски, директор на Агенцията за хора с увреждания. Той посочи, че всички останали са деца и възрастни. Около 500 000 инвалидни пенсии всъщност са добавки към други пенсии. Злоупотребата с тези числа не прави услуга нито на пенсионната реформа, нито на нагласите на обществото. Те звучат атрактивно, но са абсолютно неверни, твърди Коралски. По думите му ние сме държавата с най-лошо здравеопазване, а казваме, че инвалидите са много. “Колкото са фалшивите инвалиди, толкова реални инвалиди не заявяват, че са такива от страх, че ще загубят работното място. Хората с увреждания у нас са около 10% от цялото население, което е под средния процент за Европа”, смята Коралски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.