Европейска "Нощ на музеите" на 16 май

Десетки български музеи и галерии ще се включат в 11-ата по ред Европейска нощ на музеите, съобщиха от Министерството на културата. Във ведомството продължават да приемат предложения от цялата страна за присъединяване към инициативата. В нея могат да се включат както национални и регионални музеи, галерии и общински културни институти, така и частни изложбени салони и пространства.

Европейската нощ на музеите се организира за пръв път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява из целия континент, включително в България. Това е широко отворена програма, която дава възможност на най-голям кръг от хора да се докоснат до ценностите, експонатите и творбите в музеите и галериите, както и до техните послания. Всяка година ефектът от провеждането й нараства.

По традиция и в 11-ата европейска нощ на музеите на 16 май вратите на културните институции, включени в нейната програма, ще бъдат отворени до полунощ, а входът ще е свободен за всички посетителите. За тях всеки музей или галерия подготвя нова интересна експозиция, различни атракции и артистични прояви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура