Сдружение пише до патриарха за отмяна на “кървавите курбани” за Гергьовден

Отмяна на “кървавите курбани” за Гергьовден и други християнски празници искат от Българското вегетарианско общество в отворено писмо до патриарх Неофит и Светия синод. 

“Но какво са курбаните? Кървави “жертвоприношения”, които определено не са християнски, а в XXI век не са и етични. Езическа и старозаветна традиция, която би трябвало да е напълно отживяла след Христовата повеля: “Милост искам, а не жертва.” (Матей 9:13, 12:7) и особено след разпятието Му на кръста като Агнец Божий”, мотивират се от сдружението. Оттам смятат за “недопустимо участието и още повече утвърждаването от Църквата на този варварски ритуал, след като Иисус Христос оставя нова формула за връзка и съпричастност с Бога чрез тайнството на причестяването с хляб и вино”.

Председателката на вегетарианското общество Александра Вали каза пред “Труд”, че целта е по-скоро да се привлече вниманието на обществото и да има дискусия. Писмото ще бъде внесено официално в Синода днес и не се очаква светкавична реакция. Сдружението не се е допитвало до богослови, но Вали смята, че курбаните са в разрез с Христовото учение. И попита каква е логиката здраве и благополучие да се търси с жертвоприношение.

Вместо коментар от Светия синод припомниха думите на свети апостол Павел до римляните: “Един вярва, че може да яде всичко, а немощният яде зеленчук. Който яде, да не презира оногова, който не яде; и който не яде, да не осъжда оногова, който яде, понеже Бог го е приел.”

В стария завет е притчата за Авраам и как Бог го е спрял да приведе в жертва сина си Исаак и поискал в жертва животно.

Протест

След 10 май овцевъди ще сезират Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) за потенциален картел на пазара на овче мляко. Имало мандри в страната, които вече изкупуват млякото им на 90 ст. за литър, докато в Гърция и Румъния цената е 1 евро, каза пред “Труд” Бисер Чилингиров, шеф на Националната овцевъдна асоциация. Фермерите подготвят и протести.

Говорителят на КЗК Марио Гаврилов насърчи вчера Чилингиров да подаде жалба в КЗК. Симеон Присадашки, който има мандра, бе категоричен, че няма картел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини