Медицинската ДАНС установи нарушения в „Софиямед“

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ откри нарушения при прегледите и в лечението на битото в „Софиямед“ новородено от акушерката Емилия Ковачева, пропуски в прилагането на медицинските стандарти „Неонатология“ и „Акушерство и гинекология“ и погазване на Закона на здравето. А Главната инспекция по труда и Комисията за защита на личните данни трябва да се произнесат за нарушенията от тяхната компетентност.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Медицинската ДАНС констатира също несъответствие между разрешението за дейност на болницата, издадено от МЗ, и правилника за вътрешния ред в нея. А според предадените щатни разписания и трудови договори тя не отговаря на изискванията за персонал в неонатология от второ ниво на компетентност. Ако повторно назначената проверка го установи, здравният министър д-р Петър Москов ще го понижи на първо.

Оказва се, че акушерката Ковачева не е подписала втория си договор със „Софиямед“ - за извършване на работа чрез личен труд. По двата контракта за Ковачева са били организирани смени от по 12 часа, а проверката установява смени от 24 часа само по основния.

Не всички медицински специалисти в болницата са застраховани, както налага Законът за здравето, на новороденото не са направени задължителни изследвания, има разминаване между данни, отразени в документацията на новороденото, и становищата на лекари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве