Венцислав Анастасов пее в "Аида" на Софийската опера

Венцислав Анастасов, един от най-известните млади български баритони, които гастролират на световни сцени, ще бъде гост в “Аида” от Верди в Софийската опера на 10 май. Заедно с него на сцената в зрелищната постановка на Уго де Ана ще бъдат част от най-добрите солисти на трупата Петър Бучков, Цвета Сарамбелиева, Баясгалан Дашням, Костадин Андреев, Светозар Рангелов и др.

Анастасов е роден в Русе, брат е на световноизвестния бас Орлин Анастасов, с когото са трето поколение на една от най-известните оперни фамилии в България. Международната му кариера започва през 2007 г. във Валенсия, където дебютира в постановка на Карлос Саура. Оттогава пее на сцени в Италия, Швейцария, Китай. Зрителите на Софийската опера го познават от превъплъщенията му в “Дон Кихот” и “Риголето”, а сега ще го слушат и като цар Амонасро.

“Ролята на Амонасро е изключително драматична, но и много благодарна за певеца - твърди баритонът. - Изпитанията пред пленения етиопски цар, който пази своята съдбовна тайна, са пресъздадени ефектно от тримата либретисти на Верди. Амонасро не е романтичен герой, той е класически държавник, човек на дълга, но и ловък, комбинативен стратег от голяма класа. Ролята носи много енергия. Лично аз пазя скъп спомен за постановката на “Аида” в Солотурн през 2013 г. със звездата на “Метрополитън” Мишел Крайдер в главната роля. Вярвам, че постановката на Уго де Ана ще достигне до сърцевината на гениалната опера на Верди и ще ни срещне с големите теми на класическото изкуство.”

От 8 до 10 май се очакват три представления на “Аида” в националната опера. В приказната постановка, за която Уго де Ана използва декор на Арена ди Верона, на сцената ще излязат три различни Аиди - Габриела Георгиева, Баясгалан Дашням и Радостина Николаева. В ролята на Амнерис ще бъдат Гергана Русекова и Цвета Сарамбелиева, а на Радамес - Мартин Илиев и Костадин Андреев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура