Съдът върна делото „Бисеров“ в прокуратурата (Обзор)

По-малко от месец след като прокуратурата внесе в съда делото срещу бившия зам.-председател на 42-рото народно събрание и шеф на правната комисия Христо Бисеров, то бе прекратено. Софийският градски съд е открил нарушения в обвинителния акт и го е върнал на прокуратурата за поправка.

Бисеров бе пратен на съд на 9 април за три престъпления. Първото е, че е нарушил валутния закон, като през 2012 и 2013 г. в сметки в Женева държал щатски долари и евро на стойност 700 960 лева. Парите превел на доведения си син Ивайло Главинков по банковата му сметка в Скопие, без да декларира сделките с валутни ценности. Не подал пред БНБ и статистически форми, с които се отчитат вземания от чуждестранни лица, каквито били 700-те хил. лева.

Второто обвинение, по което Бисеров отговаря, е, че не е декларирал парите в декларация пред Сметната палата за 2013 г. И че не е платил близо 26 хил. лева данъци.

Делото е било разпределено на случаен принцип на съдия Снежина Колева Георгиева. Тя обаче установила, че „изложените обстоятелства в обвинителния акт са недостатъчни, за да очертаят в пълнота рамката на обвинението“, и го върнала на прокуратурата.

"Каквито и указания да бъдат дадени от съда, ще бъдат изпълнени - сега и в бъдеще, ако се наложи - трети и четвърти път, но това дело ще влезе в съда, независимо от поставените указания пред нас. Изискванията на съда ще бъдат изпълнени, но обвинителен акт ще има", коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Първоначално Бисеров бе подведен под отговорност за пране на пари. За същото престъпление беше обвинен и доведеният му син. Сега обаче Бисеров ще отговаря пред съда за други три престъпления. Разследването за пране на пари срещу него и Главинков е висящо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини