Ограничават обвинени чужденци

България ще прилага ограничителни мерки, наложени на чужденци от власти в друга страна на ЕС, но пребиваващи у нас. Това предвиждат проектопромени на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на актове за налагане на мерки за процесуална принуда, различни от мерките, изискващи задържане.

Ако в искащата страна спрямо обвиняемите е наложена някаква процесуална принуда, различна от задържане под стража, тя ще може да се прилага у нас. Проектът предвижда разследваните чужденци да бъдат задължавани да информират за всяка промяна в мястото си на пребиваване и целите му, да се намират на определено място и в определено време, да не контактуват с определени лица, да не упражняват определени професии или дейности, свързани с престъпление, за което са обвинени. Изискването е престъплението, за което са търсени, да се преследва от закона и у нас.

Законопроектът предвижда мерките да се прилагат и във връзка с данъци и такси, въпреки че българското законодателство не предвижда същия вид данък или такса.

Новият закон ще се отнася за обвиняеми като французина Фриц Жули Жоашен, който бе търсен заради атентата в редакцията на „Шарли ебдо“ в родината си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право