Столичната община погва длъжниците, спецзвено събира глоби

Спецзвено ще събира неплатени данъци и глоби от столичани. Очаква се неговият състав от 20-има души да започне да работи през втората половина на годината, съобщи зам. -кметът по финансите в София Дончо Барбалов.

Ревизорите ще следят влезли в сила актове, наложени от Столичния инспекторат, търговската дирекция или свързани с местни данъци и такси. Служителите ще пращат писма, ще звънят по телефона, а като крайна мярка ще предават длъжниците на частен съдебен изпълнител, дори ако става дума за неплатен акт за паркиране върху тревни площи. Първоначално ще се търсят неиздължените суми от началото на 2015 г. Очаква се да се работи върху над 1000 забавени плащания годишно.

В момента некоректните столичани се предават на НАП, но тъй като сумите са малки, това не е приоритет на данъчните, обясни зам. -кметът.

За първите 4 месеца приходите на Столичната община са 228,4 млн. лв., което е 43% от годишния план и е с 13,8 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Само на 30 април (срокът, в който може да се плати данък сграда и такса смет с отстъпка), са внесени над 11 млн. лв. Има и 38% увеличение на плащанията онлайн. Барбалов обяви, че скоро ще се подпише споразумение с НАП и местните данъци ще могат се плащат през сайта на агенцията.

От общината отчитат и повишение при платените налози за купуване на имоти. Те са 21,4 млн. лв. или с 2,5 млн. лв. повече спрямо същия период на м.г. Барбалов отчете подобно увеличение и на приходите от строителни разрешителни.

Над 2,47 млн. лв. ще бъдат събрани принудително, защото 12 фирми са се забавили с плащанията си към общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини