Антиправителственият протест в Скопие прерасна в насилие - 19 ранени

Най-малко 19 души бяха ранени във вторник, поне 15 полицаи и един фотограф, когато антиправителствен протест в македонската столица прерасна в насилие, пише АФП.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около хилядата души, които се бяха събрали спонтанно пред сградата на правителството в Скопие, след като лидер на опозицията, обяви, че кабинетът на консервативния премиер Никола Груевски прикрива убийството на 22-годишен младеж през 2011 година, пребит от полицията по време на тържествата на партията на премиера ВМРО-ДПМНЕ.

С възгласи "Убийци! Убийци!" и искания за оставката на правителството, протестиращите хвърляха предмети и чупиха прозорци на сградата на правителството, разбиха паркирали наблизо автомобили и подпалиха няколко контейнера за боклук.

Петнадесет от ранените са полицаи, съобщи говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски за АФП, като добави, че протестиращите са хвърляли твърди предмети по полицаите и броят на ранените може да нарасне.

Политическото напрежение в Македония е високо от януари насам, когато правителството повдигна обвинения срещу лидера на основната опозиционна партия Зоран Заев и четирима други, като ги обвини в шпионаж и насилие срещу длъжностни лица.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Заев отхвърли обвиненията и вместо това заяви, че правителството е подслушвало най-малко 20 хиляди души, включително политици, журналисти и религиозни лидери.

Заради дълбоката политическа криза Европейският съюз призова към диалог. Лявоцентристката Социалдемократическа партия бойкотира парламента почти година, заради сведения за изборни измами през април 2014 г.

Опозицията обяви голяма антиправителствена демонстрация за средата на май.

       

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят