Запалиха "Сливенски огньове"

Поетите Валентина Радинска и Деньо Денев запалиха символния огън на Майските дни на културата "Сливенски огньове" в Града на стоте воеводи. За церемонията на централния площад "Хаджи Димитър" дойдоха стотици хора - местни жители и гости на Сливен. Валентина Радинска и Деньо Денев бяха поканени да открият празничните дни през май като носители на общинската награда за принос в изкуството "Добри Чинтулов". "Майските дни на културата ще покажат още веднъж, че Сливен е град на талантливи личности и будни умове. Празничната атмосфера нямаше да е възможна, както без творците, така и без нашата публика. Сливенската публика винаги е била достатъчно зряла, за да разбира, че инвестициите в културни прояви не са лукс, а потребност, която трябва да бъде удовлетворена“ - заяви кметът Кольо Милев.

На сцената на драматичен театър "Стефан Киров" концрет от прочути оперни арии изнесоха Симона Кодева-сопрано, Иван Момиров-тенор, Ивайло Джуров-бас и Петър Данаилов-баритон заедно с музикантите от Сливенския симфоничен оркестър под диригентството на Диан Чобанов. Тони Димитрова за първи път представи новата си песен "Дърво на любовта", посветена на хилядолетния сливенски бряст, който стана "Европейско дърво на 2014г.". Музиката е на Хайгашот Агасян, а текстът - на Ники Комедвенска.

Призниците "Сливенски огньове" бяха възстановени през сегашния кметски мандат след прекъсване от над две десетилетия. Акценти в тазгодишната програма са 70 г. от края на Втората световна война и 175г. от рождението на воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Националният фестивал на детската книга ще събере най-талантливите автори и издатели от страната. А в Международния детски фолклорен танцов фестивал ще се включат представители на 13 държави. През майските дни на културата ще има много изложби, концерти, ще бъдат представени нови книги. Пазниците ще завършат с концерт "По стъпките на Таньо войвода" с участието на Теодоси Спасов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони