Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Божидар Димитров: Ванга ми каза, че България ще се оправи, като възстановим Света София

Тъжно е, че на Гергьовден само 1500 мъже набиват крак по жълтите павета, а само един хеликоптер ще лети над София със знамето. За това са отделени 300 000 лева. За сравнение изложбата ни в Париж струваше 295 000 лева. Знам това, защото аз, а не Вежди Рашидов, подписах договорите, каза пред bTV директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

„Има една приказка, че който не храни своя армия, ще храни чужда. Ако нямаме пари за самолети, след септември, когато отпадат МИГ-овете, ще ни пазят или самолети на Турция, или на Румъния. Това няма да е безплатно. През мирно време, без да сме загубили война, се докарахме до тук. Има и по-тъжни неща. България, управлявана от българско правителство, намаля с 2 млн. души за 25 години. Все още минималната ни заплата е 180 евро.

Дори това е показателно какви са качествата на политическия ни елит и как управляват страната. Има една богата прослойка. Вие ги снимате и ги показвате с дронове. Там са парите за армията“, коментира професорът.

В ефира на бТВ той показа макет на голямата базилика в Плиска и уточни, че така е изглеждала църквата между 866 и 876 г., когато е построена от цар Борис I. “Разстоянието от единия край до другия е 102,5 метра, а е широка 30 метра.
Представете си игралното поле на стадион „Васил Левски“, застроено като църква. Това е най-голямата църковна сграда в Европа до 17 век“, уточни историкът.

Той сравни османските турци с „Ислямска държава” и обясни, че базиликата е била разрушена до основи, за да не си спомнят българите за славното си минало.
„Османските турци не са били глупави, завладените народи са ги превръщали в рая, което в превод на български значи стадо. За да бъде лесно манипулирано това население, то не бива да има спомени за миналото си величие. Изповядват принципа на римляните – изтриване на паметта. Могли са да превърнат базиликата в джамия, но за да не си спомнят българите, са я разрушили“, заяви проф. Димитров. Той даде съвременен пример с бойците на „Ислямска държава”, който също рушат културното наследство на завоюваните от тях градове.

Димитров обясни, че според проекта, базиликата трябва да бъде почти напълно възстановена и даде да се разбере, че за бутафория тук и дума не може да става. По думите му тя ще бъде изградена от същите камъни.

„За мен е важно възстановяването на историческата памет на българите. Ванга го осъзнаваше и веднъж ми каза „България ке се оправи, като се оправи „Света София“.
Голямата базилка се е казвала така. Пророчицата не е имала предвид някаква мистика, че от небето ще ни се спусне нов златен век, а това, че българският народ, ако е способен да се обедини и да възстанови тази църква, ще може да възстанови и себе си като достойна нация с висок жизнен стандарт, развита икономика и със силна армия“, каза още Божидар Димитров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете