Адвокат съди прокуратурата за 50 000 лв заради неправомерно разследване

Адвокат Стоян Петров от Велико Търново съди прокуратурата за 50 000 лв. Делото е заведено в Окръжния съд в старата столица и е по Закона за отговорността на държавата за вреди,причинени на граждани и общини /ЗОДОВ/.

Предявеният от юриста иск е заради образуване на досъдебно производство срещу него във Варна заради неистини в документи на две частни фирми. Сагата се разиграла след като Стоян Петров станал жертва на фалшификатор, който му откраднал самоличността. Извършителят бе осъден във Велико Търново за банкови измами с използването на лични данни и на други хора.

Сагата с адвоката е от 2010 г, когато ЕГН-то му било използвано за фабрикуване на негов електронен подпис.През 2013 г срещу нищо не подозиращия юрист било образувано досъдебно производство по жалба на жена, която случайно разбрала, че е собственик на две дружества - "Билокси" и "Тюника" във Варна. Според подправените документи дамата била използвала за регистрацията нотариус от морската столица и упълномощила адвокат Стоян Петров, за да регистрира дружествата и. Освен това "клиентката" му имала лична карта, издадена в Търговище.

При разследването се оказало, че нищо от това не е вярно, а двамата дори не се познават.Проверката установила, че заявленията за регистриране на двете въпросни дружества са постъпвали в Агенцията по вписвания в София само по електронен път и са подписвани с електронния подпис на адвокат Стоян Петров, който до този момент не знаел, че е жертва на измама. Фалшивите пълномощни пък уж били заверени в нотариални кантори във Велико Търново и Троян. Нотариусите обаче отрекли да са изповядвали подобни сделки.

"Имам 17 г практика като адвокат и 12 г преди това като следовател. Не съм предполагал, че ще ми се случи повече от година да бъда клиент на прокуратурата и то без основание", коментира потърпевшият юрист.

Така по време на разследването на адвокат Петров са направени множество графични експертизи,които са установили,че подписите са полагани от Чавдар Петров, а не от лицата, забъркани от него в престъпната схема.Търновецът е бил обект на множество проверки по време на тази една година, загубил е клиенти, които научили, че срещу него върви прокурорско разследване.

снимка-Веселина Ангелова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони