Русия издигна паметник на ”любезните хора”

Паметник на „любезния войник” беше открит в град Белогорск в Амурска област, съобщава „Интерфакс”. Един от инициаторите на издигането му е кметът на града Станислав Мелюков. „Завършил съм Семфиропоското висше военно училище... И нещо вътре в мен ме подтикна”, обясни градоначалникът.

Монументът с човешки ръст се издига на главния площад на града. Бронзовият войник държи в ръцете си котенце, което според замисъла на автора трябва да подчертава любезността на военните. Автор на скулптурата е Константин Гильов.

Терминът „любезните хора” или „зелените човечета” получи голяма популярност при излизането на Крим от Украйна и връщането му в Русия. В интернет започнаха да наричат така военните от частите със специално предназначение на руската армия, които действат с униформи без опознавателни знаци на територията на друга държава, без нейно съгласие.

През септември 2014 г. депутатите от Държавната Дума на Русия предложиха да бъде обявен Ден на „любезните хора” и той да се чества на 7 октомври, когато е рождения ден на президента на Русия Владимир Путин.

През април 2014 г. ансамбълът на Александров представи химна „Любезните хора”, чиито текст е написан от началника на Управлението за култура на Министерството на отбраната на Русия Антон Губанков, а музиката – заместник директорът на ансамбъла Вячеслав Уманец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия