Варна търси пари за детски площадки от армията на САЩ

Община Варна се готви да кандидатства за финансиране на ремонта на две специализирани площадки от програмата за хуманитарна помощ на командването на въоръжените сили на САЩ в Европа. Предложението да се търсят пари от този източник е внесено от кмета Иван Портних и ще бъде разгледано от комисия по европейско и международно сътрудничество.

Двете площадки за игра на деца са в Оздравителната детска градина „Ален мак“ в „Чайка“ и в Логопедичната детска градина в „Салтанат“. Стойността на първата е около 168 хил. лв., а на втората – над 187 хил. лв.

Хуманитарната програма на армията на САЩ в Европа финансира проекти за подобряването на живота на хора и деца в неравностойно положение, предотвратяването на последици от кризи и аварии, работа с НПО и образование. Ако американските военни одобрят помощта, община Варна няма да има нужда да участва със свои средства в проекта. В началото на годината, заедно с приемането на новия местен бюджет, администрацията на кмета Портних предложи поемането на нов дълг в 43 млн. лв.

Мнозинството в общинския съвет одобри този нов дълг, повече от една трета от който трябваше да бъде насочен именно към обновяването на детските площадки в града. Цялата сума, която влиза в общината под формата на кредит специално за местата за игра, е 15,3 млн. лв. Явно обаче или сумата не стига за финансиране на всички обекти, или някои от тях не са били предвидени в предварителните разчети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони