Разбраха се за здравните осигуровки

Четирите партии в управляващата коалиция стигнаха до консенсус в Закона за здравното осигуряване да се запише, че българите, които искат да се лекуват по линия на НЗОК, ще трябва да плащат здравни осигуровки за 5 години назад. Това съобщиха вчера пред „Труд“ депутати от коалицията.

Сега, за да си здравно осигурен, трябва да си покрил всички дължими вноски през последните 3 години. Допускат се до 3 неплатени осигуровки. Чрез промени в закона здравният министър д-р Петър Москов поиска неизрядните платци да преведат всички дължими суми от създаването на здравната каса през 2000 г. до сега, за да възстановят здравните си права.

Висши магистрати, лекари и пациенти атакуваха идеята с аргумента, че максималната давност за плащания не може да е повече от 5 години. И настояха новият срок да се вмести в този максимум. Затова в средата на април депутати от Реформаторския блок (РБ) внесоха предложение за издължаване на осигуровките за 5 години назад.

„Ще подкрепим предложението на РБ“, каза вчера д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), шеф на здравната комисия. На същото мнение са и патриотите, и АБВ.

„Внесохме подобно предложение, според което, ако дължимите суми за последните 5 г. са повече от 150 лв., те да могат да се погасяват разсрочено“, каза д-р Султанка Петрова (ПФ). От Министерството на финансите не били съгласни. Ведомството на Владислав Горанов не подкрепя и предложението на реформаторите държавните служители да плащат сами здравните си осигуровки, а не както е сега - да го прави държавата. Причината е, че подобна промяна трябвало да мине чрез данъчни закони и да се предвиди в годишния бюджет.

Неочакван ефект

Откакто здравният министър д-р Петър Москов оповести идеята си българите да плащат „данък“ здраве за 15 г. назад, са се увеличили приходите от осигуровки, показва справка на НАП. Това съобщиха вчера депутати от ГЕРБ. Според тях обсъждането на промяната, макар да не е в унисон със законодателството ни и да няма как да се осъществи, е довела до положителен ефект.

Днес депутатите от здравната комисия ще изслушат министър Москов с какви аргументи иска да окрупнява и слива болници, защо предлага онко- и кожните диспансерите, и центровете за психично здраве да се влеят в местните многопрофилни болници. А по-късно той ще трябва да отговаря на въпроси на народни представители по време на редовния блиц-контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве