Гол на Лечков до Божията ръка

Голът на Йордан Лечков, разплакал Германия и изкарал България по улиците през 1994-а, влезе в престижна класация на американското списание „Спортс илюстрейтид“. Изданието нареди 100 най-велики снимки в историята на световните първенства. Под номер 24 е попадението на Лече за 2:1 в четвъртфинала срещу актуалния шампион на планетата. Кадърът е култов – българският ас изпреварва отчаяния Томас Хеслер и след миг топката ще е във вратата.

„Летящият Лечков наказва Германия за една от най-големите сензации в историята на мондиалите“, гласи текстът към снимката в класацията.

Номер едно по традиция за всякакви листи около световните първенства е Божията ръка на Диего Марадона. Голът му с ръка срещу Англия (2:1, Мондиал 86) е вероятно и най-паметният момент в историята на шампионатите. Трето място заема ударът с глава на Зинедин Зидан срещу Марко Матераци (2006 г.), а в десетката са още плачещият Пеле от първия му триумфален турнир (1958 г.), изстрелът на Джеф Хърст, при който топката пада около линията на вратата за спорния гол срещу Германия (1966-а) и автоголът на Андрес Ескобар (Колумбия) от САЩ 94. Месец след първенството защитникът бе застрелян в родината му, като основната версия е – именно заради фаталната грешка.

Другата българска връзка в класацията е снимката на Рашиди Йекини, който дъвче мрежата зад Борислав Михайлов, след като ни е наказал в мача с Нигерия (0:3) на САЩ'94.

В стотицата има кадри от мигове, които остават незабравими за футбола. Например - победният гол на Алсидес Гиджа (Уругвай) при шокиращата победа с 2:1 над Бразилия на „Маракана“ през 1950-а във финалния мач.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят