Белоглави лешояди блокират ремонт на Е-79

Четири двойки белоглави лешояди, които живеят в района на Кривия тунел в Кресненското дефиле, се оказаха пречка за по-скорошното приключване на ремонта на свлачището на главен път Е-79, който се извършва от 5 март. Toва съобщи struma.bg.

Пред „Струма“ екозащитници сигнализираха, че пътната агенция е отправила телефонно запитване до РИОСВ - Благоевград за извършване на взривни работи, които да ускорят извозването на каменната маса от рисковия скат. Засега обаче няма официално подадено заявление от АПИ, нито официален отговор от инспекцията.

Взривяване на скалите може да има най-рано в края на юли, когато приключва петмесечният цикъл при размножаването на белоглавия лешояд, през януари женската снася по едно яйце. Птицата е рядка за България и е включена в Червената книга.

Кресненското дефиле е защитена зона по „Натура 2000” и това ще създава големи трудности и при бъдещите строителни работи на Лот 3. „Кое е по-важно - да предотвратим някоя скала да удари преминаващ автомобил и да убие невинни хора, или лешоядите”, ядосваше се на ситуацията служител от пътната агенция.

За трите месеца, откакто се извършва мащабен ремонт на свлачищната зона, са свалени стотици кубични метри скална и земна маса, която бе използвана за насипни работи при строителството на Лот 4 на автомагистрала "Струма" от Сандански до ГКПП Кулата - Промахон. По план разчистването трябваше да приключи до 20 април, но работата все още продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони