Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Шефът на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов: Джакпотът става минимум милион

– Готвите промени в игрите на тотализатора, разкрийте повече подробности, г-н Дамянов?

– Да, от 10 май въвеждаме промени в някои от игрите, като най-много това важи за „6 от 49”. Премахваме второто теглене и вече ще има само едно, в което ще се печелят от тройка до шестица. Цената се увеличава с 15 стотинки, но въпреки това тези 85 стотинки остават най-малкият залог от всички хазартни игри у нас. Така гарантираме, че тройката ще бъде по-голяма от парите за един фиш с попълнени четири полета. Досега това често не се случваше. Друга важна новост е, че винаги след падане на шестица в следващия тираж джакпотът ще стартира с гаранирани минимум 1 милион лева. Като се прибавят към тях и постъпленията – например 150 000 лв., така всеки тираж ще се започва с джакпот от над милион. Дори и да падне два пъти в седмицата.

– С другите игри какво ще се случи?

– Играта „6 от 42” се запазва в същия вариант, както и „5 от 35”, но в нея увеличаваме цената с 5 стотинки и става 50 ст. И тук целта е печалбите да нараснат, защото наблюденията ни показват, че „5 от 35” е много популярна сред хората. Променяме и правилата за играта „Втори тотошанс” и вече няма да има парични печалби, а само един автомобил. Проучванията ни показаха, че е по-добре парите да се прехвърлят за тройки и четворки и така вече от всички пуснати фишове в трите игри, без „5 от 50”, ще се тегли само един автомобил. Играта „5 от 50”, която стартира през 2014 г., не беше достатъчно добре промотирана и засега все още хората играят по-малко. В нея предвиждаме залогът да остане 1 лев, но да увеличим атракцията. Затова при падането на джакпота новият ще стартира от гарантирани 2 милиона лева. С тези промени очакваме да се увеличат тройно милионерите от тотото годишно.

– Значи в неделя поне двама участници могат да станат милионери?

– Да, поне двама, защото милионите ще стигнат и за четирима, ако има повече познали шестици и съответно в първа група на „5 от 50”. В неделя събираме наличните суми от двете тегления на „6 от 49” в една и към тези пари ще се добави 1 милион лева. А в „5 от 50” към събраните пари ще се прибавят 2 милиона лева.

– Ще промените обаче и начина на изплащане на парите на късметлиите? Това няма ли да ги ощети?

– Категорично не. Всеки, ударил джакпот, получава 500 000 лева в срок от 45 дни, а не както досега цялата сума. Останалите пари ще се изплащат на равни вноски до 7 години, като в зависимост от джакпота ще се изчисли по колко пари на месец ще получава късметлията. Например, ако падне джакпот от 3,5 млн. лева, спечелилият го ще взема на месец по 30 000 лева на дата, която се определи от него. Ако джакпотът е по-висок, ще се изплащат и повече пари месечно за тези 7 години. В „5 от 50” ще се прави по същия начин, но срокът ще е 14 години. И там минимумът е 30 000 лв. всеки месец – или 1000 лева на ден. Колко хора в България живеят с 30 000 лева гарантиран доход и 500 000 като начало? Това са огромни възможности пред печелившите да уредят живота си по прекрасен начин, гарантирайки си стабилност и сигурност.

– Но планирате да обявявате и имената на спечелилите големи печалби – не смятате ли, че хората няма да го искат и ще се страхуват?

– През годините тотализаторът е направил много хора милионери и почти всички останаха анонимни. Съвременните психологически изследвания и световните практики за отговорна игра доказват недвусмислено, че сдобиването изведнъж с милиони може да съсипе човек и напълно да обърка живота му. Това е т.нар. синдром на внезапното забогатяване. Шокът и стресът, който изживява човек, станал милионер за една нощ, са огромни. В голям процент от случаите се стига до психически сривове, чувство за вина, вземане на неадекватни решения и буквално профукване на парите за няколко месеца, разбиване на семейства и дори до болести. При новите правила тези рискове ще бъде минимизирани. Всеки нов милионер ще има време да се адаптира към новата ситуация, плавно да променя живота си към по-добро, да взема обмислени и разумни решения как да ползва парите, ако иска да ги инвестира и увеличава.

– Дали българите ще ви разберат за тези иначе логични разсъждения?

– И при предишното ми управление на тотализатора милионерите бяха много, но наред с това получаваме и упреци за непрозрачност с печелившите. Като държавно предприятие основната ни цел е да подпомагаме спорта, но да го правим открито и прозрачно. Не искаме да трупаме негативи, които не са верни. Затова искаме участниците да излязат от анонимност, както е в други цивилизовани държави в Европа и САЩ. Живеем в такова време, в което бихме искали това и у нас да се промени. Що се отнася дали е опасно – мисля, че е по-опасно, когато човек спечели голяма сума, да се прикрива. Тогава той е по-уязвим за недоброжелатели. Като директор на тотото съм комуникирал с много късметлии, спечелили милиони, и ако знаете какви съдби има… Хората ги е страх да покажат парите си. А ако открито се знае, че са спечелени от тотото, тогава спокойно могат да ги харчат. Парите за останалите анонимни участници не са добри – имат ги, но за тях е проблем да ги харчат. Затова мисля, че за хората ще е по-добре и ще ни разберат.

– По-вероятно е обаче да срещнете несъгласие от участниците…

– В началото вероятно ще е така, както винаги с всички промени у нас. Но както вече казах, с времето хората ще разберат, че така е по-добре за тях. Ще разберат, че това го правим за участниците и заради българския спорт, не заради самия тотализатор. Ако хората са забравили, ще припомня, че 50 процента от постъпленията в тотализатора отиват за изплащане на печалби и така ще могат да спечелят наистина големи суми и спокойно да ги харчат. Ще има и повече пари за спорта – за федерациите, за построяването на спортни площадки и зали.

– Миналата година се случи прецедент с проникване в системата на тотализатора. Взети ли са нови мерки срещу хакерите?

– Да, стана гаф, но се извади поука. Анализирахме случилото се и това повече е невъзможно да стане. Системата е абсолютно сигурна и надеждна. Взети са мерки за сигурност и не е възможно да се проникне в системата и тя да бъде манипулирана. Вече 30 минути преди началото на тиража тя се изключва от външния свят и хакерите да забравят за пробиви.

– Защо точно сега решихте да правите промени?

– Това са наши идеи още от миналия ми мандат като шеф на тотото. Бяха замислени още през май 2013 г. и сега ги реализирахме. Още тогава след въвеждането на онлайн системата искахме да ги направим, но настъпи смяна в ръководството. Споделихме идеите си със следващата управа, сега решихме да действаме на базата на сериозните анализи и прецизната подготовка на нашите специалисти. Трябва да се развиваме и факторите са много – пазарът на лотарийните игри у нас, световните тенденции в бранша, исканията и препоръките на участниците. Хората искат по-големи и по-чести печалби, което на практика ще се случи.

НАШИЯТ ГОСТ

Дамян Дамянов е роден на 19 август 1951 г. във Видин. Има една дъщеря. Завършва Националната спортна академия със специалност кану-каяк. Дългогодишен национален състезател е, а между 1985 и 2006 г. е старши треньор в родния кану-каяк, завоювал множество отличия, медали и признания през годините. От 2006 до 2009 г. е изпълнителен директор на Българската федерация по кану-каяк. През 2009 г. поема поста на изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор (БСТ) и го заема до 2013 г. В този период тотализаторът се модернизира значително, като се въвежда и централната компютърна система за приемане на залози в реално време. От ноември 2014 г. отново е назначен за изпълнителен директор на БСТ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете