Салих Хатер е името на нападателя от Лондон, 29-годишният мъж е от судански произход

Турски съд отново отказа да промени мярката за неотклонение на пастора от САЩ Андрю Брънсън

Открити са процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа

348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.

КФН: Застрахованите в „Олимпик“ могат да сключват нови полици по „Гражданска отговорност“

Близо 20 тона канабис заловиха за ден в Петричко

Спекпрокуратурата ще поиска постоянен арест за несебърския общинар Пейко Янков

Санданчанка подкара мощен мотор с 3,45 промила, арестуваха я

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 15 август 2018

По покана на ПП АБВ се проведе среща с представители на Арабските асоциации в България

Красимир Вълчев: С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите

Хванаха двойка 70-годишни българи да правят секс на централна улица в Солун

Броят на загиналите при срутването на моста в Генуа достигна 35

ВТ-Полицаи от Свищов разкриха две кражби за броени часове

С военни почести посрещнаха двамата гръцки военни

Нова терапия дава надежда за тежко болните от хепатит С

Осем пациенти на клиниката по гастроентерология във варненската УМБАЛ “Св. Марина” живеят втори живот благодарение на нова терапия. Болните са страдали от чернодробна цироза след заразяване с хепатит С. Само за 3 месеца – от януари до края на март, медикаментите ликвидирали опасния изменчив вирус, показали първите тестове.

Окончателно успехът на лечението ще се потвърди след повторни изследвания след 3 месеца, обясни началникът на клиниката проф. Искрен Коцев.

Според него новата терапия дава надежди за тотално изкореняване на коварната зараза в близко бъдеще. С нея срокът за един лечебен курс се понижава двойно, а ефектът се повишава от 67-70% на 90-95%. Комбинираните хапчета помагат дори на хора с тежки усложнения като фиброза и цироза, на които досегашните таблетки и инжекции против хепатит С не можеха да се прилагат заради многото странични ефекти.

За революционните хапове у нас се заговори миналата есен, когато те дори нямаха търговски имена.

Днес вече са признати от агенциите по лекарствата в САЩ, ЕС и у нас. Като най-добър алгоритъм за лечение ги е препоръчала и Европейската асоциация за изучаване на черния дроб. За да влязат в масова употреба обаче, медикаментите трябва да бъдат включени в позитивния списък на здравната каса.

“Това ще се случи най-рано догодина, а има 150 болни от цялата страна, които може да не доживеят този срок. Затова сме представили списък с имената им в здравното министерство и НЗОК с молба да бъдат покрити разходите за спешното им лечение”, обясни проф. Коцев.

Причината е, че малцина могат да си позволят да платят 80 000-120 000 лв., колкото струва 3-месечният курс на лечение. Производителите вече дават до 30% отстъпки, но и с тях цената е непосилна за повечето болни, коментира проф. Коцев.

Той е убеден, че новата терапия ще бъде приета от здравното министерство и Националната здравноосигурителна каса, защото за 10 г. би спестила близо 1 млрд. лв. за лечение на чернодробни усложнения.

За да се реализира икономията обаче е нужна и скринингова програма, тъй като болестта се проявява в остра форма само при 10-15% от заразените. При останалите няма симптоми. Без да подозират, те стават хронично болни, докато не получат усложнения. При трезвениците това се случва за период от 20-40 години, а при пиещите – след 10-12 години.

Само в “Св. Марина” за 5 г. броят на пациентите с хепатит С се е увеличил двойно и сега е 300 души годишно. Още толкова се лекуват от хепатит В. Почти една четвърт от пациентите са с цироза.

Картината може да се промени, ако всеки българин веднъж годишно си прави кръвен тест за хепатит В и С, смята проф. Коцев. Сега изследването не е задължително, но всеки може да си го направи. Евтиният вариант е с направление от личния лекар, а скъпият – срещу 40 лв.

Тестът е наложителен специално за хората, на които е преливана кръв преди 1992 година, за интравенозните наркомани и феновете на татуировките и пиърсинга, защото вирусът на хепатит С се предава по кръвен път, предупреди проф. Коцев.

Заразата може да се прихване дори при поставяне на инжекция или в зъболекарския кабинет, но досега във Варна няма такива случаи, успокои той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.