100 миньори са блокирани под земята в косовска мина

Сърбия обеща на България пречиствателна станция край Босилеград Министър Нено Димов се срещна със сръбския си колега Горан Триван в Димитровград

Русия загърбва Съвета на Европа

10 години затвор за 75-годишна турска журналистка, публикувала секретен документ

Мъжът, посегнал на униформен в София: Полицаят падна сам

Учебните занятия в област Стара Загора се възобновяват на 23 януари

Елена Йончева: Обвинението, че съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно

Стотици бойци на ИДИЛ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

„Барса“ взе играч, страдащ от секс контузии

Роналдо: Измамник съм

Всеки играч на среща с Дерменджиев

Зала „Скаптопара“ с ново и модерно осветление

Ева Майдел: Евродепутатите от ГЕРБ няма да позволим да има две категории европейци в ЕС Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП гласува двойният стандарт в стоките да бъде наказван

Организират протести заради нападението над фелдшер в Горна Оряховица Инициатори са местни младежи

Изправят на съд непълнолетен за убийство на друго момче

Нова терапия дава надежда за тежко болните от хепатит С

Осем пациенти на клиниката по гастроентерология във варненската УМБАЛ “Св. Марина” живеят втори живот благодарение на нова терапия. Болните са страдали от чернодробна цироза след заразяване с хепатит С. Само за 3 месеца – от януари до края на март, медикаментите ликвидирали опасния изменчив вирус, показали първите тестове.

Окончателно успехът на лечението ще се потвърди след повторни изследвания след 3 месеца, обясни началникът на клиниката проф. Искрен Коцев.

Според него новата терапия дава надежди за тотално изкореняване на коварната зараза в близко бъдеще. С нея срокът за един лечебен курс се понижава двойно, а ефектът се повишава от 67-70% на 90-95%. Комбинираните хапчета помагат дори на хора с тежки усложнения като фиброза и цироза, на които досегашните таблетки и инжекции против хепатит С не можеха да се прилагат заради многото странични ефекти.

За революционните хапове у нас се заговори миналата есен, когато те дори нямаха търговски имена.

Днес вече са признати от агенциите по лекарствата в САЩ, ЕС и у нас. Като най-добър алгоритъм за лечение ги е препоръчала и Европейската асоциация за изучаване на черния дроб. За да влязат в масова употреба обаче, медикаментите трябва да бъдат включени в позитивния списък на здравната каса.

“Това ще се случи най-рано догодина, а има 150 болни от цялата страна, които може да не доживеят този срок. Затова сме представили списък с имената им в здравното министерство и НЗОК с молба да бъдат покрити разходите за спешното им лечение”, обясни проф. Коцев.

Причината е, че малцина могат да си позволят да платят 80 000-120 000 лв., колкото струва 3-месечният курс на лечение. Производителите вече дават до 30% отстъпки, но и с тях цената е непосилна за повечето болни, коментира проф. Коцев.

Той е убеден, че новата терапия ще бъде приета от здравното министерство и Националната здравноосигурителна каса, защото за 10 г. би спестила близо 1 млрд. лв. за лечение на чернодробни усложнения.

За да се реализира икономията обаче е нужна и скринингова програма, тъй като болестта се проявява в остра форма само при 10-15% от заразените. При останалите няма симптоми. Без да подозират, те стават хронично болни, докато не получат усложнения. При трезвениците това се случва за период от 20-40 години, а при пиещите – след 10-12 години.

Само в “Св. Марина” за 5 г. броят на пациентите с хепатит С се е увеличил двойно и сега е 300 души годишно. Още толкова се лекуват от хепатит В. Почти една четвърт от пациентите са с цироза.

Картината може да се промени, ако всеки българин веднъж годишно си прави кръвен тест за хепатит В и С, смята проф. Коцев. Сега изследването не е задължително, но всеки може да си го направи. Евтиният вариант е с направление от личния лекар, а скъпият – срещу 40 лв.

Тестът е наложителен специално за хората, на които е преливана кръв преди 1992 година, за интравенозните наркомани и феновете на татуировките и пиърсинга, защото вирусът на хепатит С се предава по кръвен път, предупреди проф. Коцев.

Заразата може да се прихване дори при поставяне на инжекция или в зъболекарския кабинет, но досега във Варна няма такива случаи, успокои той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.