Гърция ще налага такса Банкомат

Такса за всички тегления на пари от банкомати и банкови преводи ще бъде наложена в Гърция, съобщи „Дейли мейл”. Целта на тази отчаяна мярка е да се предотврати източването на вложените в трезорите пари и да се подпомогнат закъсалите гръцки банки.

Министрите в Атина се надяват още от таксите да постъпят 180 милиона евро в хазната, която има да плаща сериозни траншове към кредиторите в следващите месеци. Докато гръцката икономика е на ръба на банкрута, милиони паникьосани граждани опразниха своите банкови сметки. Наличните пари в банките паднаха до 10 годишен минимум, а само в последните месеци в кеш са прибрани над 28 милиарда евро.

Задължителната такса за банкоматите обаче трябва да бъде одобрена от Европейската централна банка. Предложението на гръцкото правителство е тя да е 1 евро за сума до 1000 евро. Таксата няма да се налага при правене на влог в банка.

Обсъжда се и въвеждане на праг за банкови преводи от 1 милион евро. Това би могло да стане ефективен начин за контролиране на движението на капитали, ако страната фалира през следващите месеци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят