Британците гласуват онлайн и по кръчми, кралицата пасува

Милиони британци ще се втурнат към избирателните урни в 7 ч. местно време. Тогава ще отворят около 50 000 избирателни секции, съобщава BBC. 50-те млн. Избиратели трябва да посочат 650 народни представители.

Едновременно с това се провеждат и частични местни избори. Много общини ще си избират кметове или представители в общинските съвети. Единствено в Лондон няма да има избори 2 в 1.

За пръв път избирателите на Острова могат да се регистрират за гласуване онлайн. Повечето избирателни секции са разположени в училища, информационни центрове и общински сгради. Също така, обаче, ще може да се гласува в кръчми, перални и дори в училищен автобус.

Секциите затварят в 22 ч. местно време. Първите резултати ще станат известни в петък сутринта. Преди това ще бъде ясна и избирателната активност. На практика кралицата също има право да гласува, но е избрала да не прави това, защото иска да остане политически неутрална.

Според анализаторите, това ще са най-оспорваните избори във Великобритания от десетилетия.

Според последните социологически проучвания няма фаворит между Консерваторите на премиера Дейвид Камерън и опозиционната Лейбъристка партия на Ед Милибанд.

Двете партии имат по около 33% подкрепа от избирателите и никоя не се очаква да спечели категорично мнозинство в 650-местния британски парламент. В последните часове от предизборната кампaния лидерите буквално се бореха за всеки глас. Премиерът Дейвид Камерън призова избирателите да му дадат ясен мандат, за да избегнат задкулисните сделки и подкупите, докато либералите на Ед Милибанд се опитват да сключат коалиция с Шотландската народна партия.

Самият Камерън също ще трябва да се обърне към по-малките партии, за да управлява. Настоящият му коалиционен партньор Ник Клег - лидер на либералдемократите, официално не е взел ничия страна.

Един от най-трънливите въпроси в предизборната надпревара беше имиграцията. На него заложи и третата според социолозите - евроскептиците от ЮКИП начело Найджъл Фарадж. Те настояват за излизане от ЕС, заради което Брюксел ще следи с изострено внимание резултатите.

Консервативният финансов министър Джордж Озбърн предупреди, че равният резултат във вота ще има много дестабилизиращ ефект за Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят