Стрелецът от Лясковец иска да докаже невинността си с детектор на лъжата

54-годишният Петко Петков, който е подсъдим за касапницата на 14 март миналата година в Лясковец, иска да бъде тестван с детектор на лъжата. Процесът срещу стрелеца в четвъртък започна отново при закрити врати в Окръжния съд във Велико Търново. "Напълно съм невинен.Ще ви го докажа на детектор на лъжата пред най-добрите експерти в света", извика разпалено Петков, докато четирима униформени го водеха окован с белезници.

В злощастния мартенски ден отряд барети обсади жилището на Петко Петков, за да му отнеме незаконно притежавани оръжия. Барикадираният в дома си мъж обаче откри огън срещу командосите, заформи се кървава баня. При престрелката Петков уби от упор 40-годишният спецполицай Емил Шарков и рани петима негови колеги. Снайперисти го обезвредиха със 7 куршума.Въпреки сериозните рани, той оцеля. Обвинен е за умишлено убийство на барета и за опит за убийство на четирима спецполицаи.За извършените престъпления Петков може да получи доживотен затвор без право на замяна. Той ще отговаря и за притежание на четири незаконни огнестрелни оръжия.

На предишното съдебно заседание на 16 март, Петков не се призна за виновен и отказа делото да се гледа по съкратеното следствие. Той поиска в съдебната зала да бъдат разпитани всичките 69 свидетели и 31 вещи лица, изброени в обвинителния акт на Окръжната прокуратурата, който е от 86 страници. Сред тях са и 7 командоси, които преди делото влязоха в съдебната зала с качулки, а на репортерите бе забранено да ги снимат.

"Засега работим със свидетели на обвинението. В хода на процеса ще направим доказателствени искания за наши свидетели. Имаме няколко такива, които могат да подкрепят тезата на защитата. Тя е, че се съмняваме в законосъобразността на акцията на МВР и това променя отношението към вината на нашия подзащитен. Ако тази операция се окаже незаконосъобразна, може да се окаже, че той е действал в ситуация на неизбежна самоотбрана", коментира минути преди процеса Виктор Костов, който е един от четиримата адвокати на Петков.

Защитникът допълни, че целта на защитата е да обори тезата на обвинението. "Ние не трябва да доказваме, че Петко Петков е невинен, а обвинението трябва да докаже, че той е виновен. Трябва да е ясно, че законът важи, както за редовите граждани, така и за МВР", каза още адвокат Костов.

Той уточни, че отново ще постави пред съда искане процесът да е при открити врати. Заседанията бяха засекретени заради класифицирана информация свързана с имената на участващите барети, подготовката, стратегията и тактиката им по време на операцията.

"Публичността на делото не се изразява в това да се покаже репортаж от 15-20 секунди. Процесът е публичен, защото пресата и обществеността има право на достъп до залата, за да следи действията на прокурора, защитата, съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право