Отпускат 500 хил. лв. за археологическия комплекс „Плиска”

Министерски съвет взе решение за целево предоставяне на 500 000 лв. за археологически разкопки и проучвания, и дейности за консервация и реставрация на археологическия комплекс „Плиска”. Това съобщи пред журналисти минситърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Павлова обясни ,че като първи етап, с част от тези средства ще бъдат финансирани 5 археологически обекта - свещеният кладенец или аязмото, който се намира на територията на южния кораб на Голямата базилика, тайни ходници, които водят от крепостните стени към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня и дворец, датиращи от 8-9 век, както и кръгла каменна площадка и сграда в югозападния ъгъл на вътрешния град със застроена площ от около 700 кв. м.

"Проведохме среща с премиера, тъй като неговия личен ангажимент е да подкрепи този проект не само частично - да бъде на парче, а да имаме завършена туристическа атракция. Една част от нея да е завършена още това лято, когато се надяваме, че успешно ще приключим и на 15 юли ще пуснем новата отсечка от АМ „Хемус”-участък „Белокопитово-Каспичан” с големия пътен възел, за да можем още това лято туристите на Черноморието да посещават поне част от тези археологически обекти", заяви Павлова.

Вижте карти, специализирана схема и снимки на Националния историко-археологически резерват „Плиска“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини