Утре пускат метрото до Бизнес парка

Утре, 8-ми май, ще бъдат открити новите три станции на софийското метро.

От началото на месеца новите спирки на метрото – “Александър Малинов”, “Александър Балан” и “Бизнес парк” са включени в общия график на движение и по тях преминават мотриси, но без пътници. В деня на откриването, след 14 часа, пътниците, тръгващи от тези станции, ще могат да се возят в метрото безплатно.

Преди това от 11 ч. президентът Росен Плевнелиев ще открие разширението на столичното метро от „Младост“ I до Бизнес парка в „Младост“ IV. Участие в церемонията за пускането в експлоатация на участъка ще вземат министър-председателят Бойко Борисов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, както и вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

“Това са три метростанции, три километра трасе, което започна да се изгражда на 26-ти април 2013 година, тоест за 2 години е построен този участък. Общата стойност на участъка е 44 млн. евро. Прогнозният пътникопоток за новия участък е 42 хил. пътника на ден”, обясни пред БНТ инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на Метрополитен.

След откриването от Метростанция “Младост 1″ влаковете ще се редуват през един, така че пътниците да могат да достигнат до новата крайна точка “Бизнес парк София” или до наскоро откритата метростанция на “Летище София”.

В пикови часове е намален интервалът между влаковете, той беше 3 минути и половина, сега е 3 минути. В извън пиковите часове също малко е намален.

Между последните две станции по удълженото трасе обаче ремонтните работи на повърхността ще продължат, каза още инж. Стоян Братоев.

“В проекта за разширение на метрото е включен участъкът от булеварда, който ние сме разрушили преди да строим и сме изградили новия. Но тъй като има нова регулация, одобрена миналата година на продължението на булеварда и той сега ще минава директно от кръстовището на “Балан” към “Бизнес парка”. Тоест на 21 август трябва булеварда да стига до “Околовръстно шосе”, посочи той.

От Метрополитен очакват до края на годината пътниците, ползващи метрото, да надхвърлят 350 хиляди на ден. Ако до есента приключат всички административни процедури, се планира и да започне същинското строителство на третата метро линия от “Ботевградксо шосе” до квартал “Овча Купел”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.