Ердоган: Австрия ще “плати цената” за забраната на турската предизборна кампания

Борисов: Срещал съм се с Иванчева за парка в „Младост“, докато е текло разследването срещу нея

Облагат с такса и ловните кучета

“Митове и чудовища” от пясък в Бургас Започна подготовката за Пясъчния фестивал

Министър Кралев: Тенисът вече бие футбола по сигнали за уговорени срещи Водят се преговори за кръг на европейски рали шампионат у нас

Цацаров: МВР и прокуратурата да мобилизират усилията си срещу черния пазар на насипен тютюн

Рибари събраха над тон боклуци край язовир „Огоста”

Деси Фотосесията със специална награда от “Мис Силикон”

Военен автомобил се обърна на магистрала “Тракия” Няма пострадали хора

Съселяни издадоха шофьор, че пие и кара

Заради изоставен багаж затвориха временно бул. “Захари Стоянов”

Откриха депо за нелегален алкохол в склад за плодове и зеленчуци

Осъдиха Салах Абдеслам за атентатите в Париж през 2015 г.

Митничари задържаха 100 кг нелегален тютюн

Разследват пожар в частен имот

Американската „Ноубъл Енерджи“ проявява интерес към търсенето на газ и нефт в Черно море

Американската газова и петролна компания „Ноубъл Енерджи“, която е открила и оперира най-голямото дълбоководно находище на газ в света в Средиземно море, проявява интерес да разшири дейността си с проучвания в Черно море. Това съобщи регионалният мениджър по проучванията за Европа, Азия, Австралия и Южна Америка в „Ноубъл Енерджи“ Тифани Хопкинс по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгартрансгаз” Делян Димитров.

Срещата се проведе в новоизградената централа на американската компания в Хюстън (Тексас, САЩ). Поради интереса от разширяване на дейността си в региона, от „Ноубъл Енерджи“ следят с интерес процедурите по обявяването на конкурса за разрешителни за търсене и проучване на газ и нефт в българските блокове „Терес“ и „Силистар“.

Тифани Хопкинс подчерта, че намират процедурите и документацията по конкурсите за ясни и изключително облекчени и опростени от гледна точка на компаниите. „Това прави България привлекателно място за развитие на проекти от газовия и нефтения сектор. Като фирма, оперираща в европейски територии, ние познаваме европейското законодателство и за нас няма да е проблем да участваме в конкурсите за „Терес“ и „Силистар“, като част от Европейския съюз. Представянето на възможностите на блоковете, което правите в момента, е изключително важна, тъй като участието в тези конкурси при рекордно ниските цени на петрола е предизвикателство пред всяка компания“, коментира още регионалният мениджър на „Ноубъл Енерджи“.

От американската компания се интересуваха от консумацията на газ в България и възможностите за транзит през газопреносната мрежа на страната. Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че се очаква нарастване на потреблението на газ както за бита, така и от бизнеса заради предстоящото присъединяване на повече домакинства към мрежата и осигуряването на достъп до газ на големи индустриални консуматори – като тези в региона на Пирдоп, Божурище и други.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков пък подчерта, че Българи разполага със силно развита газова инфраструктура, а в момента страната ни изгражда интерконекторни газови връзки със съседните Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, след което капацитетът на системата ни за пренос на газ ще се увеличи многократно. Делян Димитров от „Булгартрансгаз“ представи пред „Ноубъл Енерджи“ техническите възможности на газопреносната мрежа и съответните такси за пренос.

Регионалният мениджър по проучванията за Европа, Азия, Австралия и Южна Америка в „Ноубъл Енерджи“ Тифани Хопкинс каза още, че според тях днес Черно море е много по-привлекателен район за проучване, отколкото преди десетина години, заради значителните открития в румънски териториални води и заради резултатите от проучвателните дейности в турската част на Черно море.

„Ноубъл Енерджи“ е американска компания, която проучва и добива газ и нефт в САЩ, Западна Африка, Средиземноморието. Компанията е проучила и открила и вече добива газ от най-голямото в света дълбоководно находище в Средиземно море между Кипър и Израел.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.