Четири пъти нараснал броят на професорите във ВТУ

Четири пъти е скочил броят на професорите във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Това обяви ректорът на великотърновската Алма матер проф.Пламен Легкоступ, който направи отчет на втория си управленски мандат.

За периода от 2011 до 2015 година академическата длъжност са придобили 75 университетски преподаватели. Във времето от 2007 до 2011 година, когато бе първият мандат на проф. Легкоступ, професори са станали едва 18 учени. "Ръст има и при доцентските научни звания. За последните 4 г те са 82 спрямо 3 за мандат 2007-2011 година. Двоен е ръстът и при защитените докторантури", съобщи проф.Легкоступ.

В доклада си той посочи още, че държавната субсидия за издръжка на студент е намаляла с 30%, а разходите за консумативи, топлоенергия, ток и горива са нараснали заради повишението на цените. Въпреки това ВТУ е успяло да вдигне заплатите на преподавателите с около 17%.
"За строителство и капиталови разходи държавата ни дава едва по 86 000 лв годишно", заяви ректорът, който на 25 май ще отстъпи поста на един от общо четиримата претенденти за длъжността.
Като успехи проф.Легкоступ изтъкна отличната акредитационна оценка на великотърновския ВУЗ, изрядните финансови отчети, както и издаването на 238 нови научни заглавия. За последните четири години във ВТУ са привлечени близо 19 млн.лв по европейски проекти. "Сумата е със 7 млн.лв повече спрямо мандат 2007-2013", уточни проф.Пламен Легкоступ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони