Министерство предупреждава: Очакват се значителни повишения на нивата на реките

Заради очакваните интензивни валежи от дъжд и продължаващото частично снеготопене от днес в 12 часа се активира работата на Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите.

В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, се очаква нивата на реките в страната да започнат да се повишават, като през следващите един-два дни са възможни значителни повишения, предупредиха от МОСВ.

При постъпване в МОСВ на информация от НИМХ за екстремни хидро-метеорологични явления, които могат да доведат до рязко повишаване на водното ниво в реките (прогнози за обилни валежи, рязко повишаване на температурите, при наличие на снежна покривка и т.н.) се активира 24-часовата работа на Оперативното звено.

То обобщава постъпилата информация включително в почивни и празнични дни, като се цели минимизиране на риска от наводнения, предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

Информацията, която обработва Оперативното звено се предоставя на всички компетентни институции в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини