Сладко, малко, вълшебно, вкусно

Помните ли захарния памук или захарното петле, или дъвчащите бонбони, лукчетата? За мнозина това са символи на детството, чиято консумация бе ритуал, празник, забавление, игра, изобщо емоция. Днес изборът на бонбони е пребогат - с форми, цветове, вкусове.

Питате се защо захарният памук и захарното петле са в категорията бонбони? Защото най-типичното за тази категория сладки вкусотии е, че те се хапват небрежно, с пръсти, бързо и независимо от размера си и са наситени с вкус, доставящ удоволствие. И защото съдържат най-важното - захар или неин заместител. Иначе историята разказва, че най-вероятно първите бонбони са направени от персите през VI - IV век преди новата ера, като започнали да варят и изстудяват сок от захарна тръстика. Малко по-късно бил открит медът и фантазията се отприщила. Днес резултатите са наистина впечатляващи и без да пишем рецепти, ще покажем красиви и изкусителни бонбони.

За начало на съвременната история на бонбоните се смята 1830 година, когато започва индустриалната революция, въвеждането на машини в различните производства и възможността да се използва захарта.За удоволствие на богаташите и индустриалците, но и на трудещите се, за които се отваря много работа.

А и да не забравяме все пак, че те са универсален подарък за повод и за всеки пол. Бонбоните вече са и бизнес, страст и вдъхновение. Мария Шарапова, освен блестяща и богата тенисистка, е бизнесдама и благодарение на бонбонената си марка “Шугарпова”. 12 различни вкуса и името на приятелката на Григор Димитров са гаранция за успех, още повече, че формите на бонбонките са достатъчно привлекателни, включително с устните на изключителната рускиня. Създадена през 2013-а, марката “Шугарпова” жъне успех с онлайн търговията и магазините на все повече места по света. Музикалната звезда Кейти Пери също е изключително изкушена от темата. Тя често излиза на сцената в тоалети с бонбонени мотиви и неслучайно е увековечена в музея на мадам Тюсо в Ню Йорк с фигура именно в такова облекло. Неотдавна дизайнерът Матиас Боровски, който твори в Айндховен, реши да провокира и събуди въображението, като вместо да минимализира, както е модерно, уголеми различни видове бонбони. До степен, че създаде мебели с подобна форма, така силно наподобяващи текстурата на истински бонбони, че на човек чак му се приисква да си отчупи парченце.

Иначе основните ингридиенти на бонбоните като шоколад, карамел, канела, плодове, ядки и т.н. вече не са просто нещо, което се забърква просто така. Има купища технологии и според спецовете вкусът може да промени драстично дори и при малки промени примерно в температурата при производството. Да не говорим за методи като примерно изтегляне на водата от основната съставка, например диня, или пък обгръщането на плод с обвивка. Един от най-модерните експерименти е смесването на контрастни продукти. Много успешни вече са бонбоните с бекон – от топченца със съответния вкус, до приготвени с истински парчета бекон, плюс захар, карамел и т.н. Ледените сладки изкушения също са поле за безкрайни фантазии, като в тях може да има билки, парченца плод, дори цветя. А сред най-висшата форма на майсторлък са т.нар.издърпани захарни ленти. Според ингридиентите и уменията на сладкаря най-качествените приличат на напълно истински и е трудно да се повярва, че всъщност стават за ядене. Меки, за смучене, рок бонбони, т.е. като захарните петлета, ледени, видовете са толкова много, че ако човек реши, може непрекъснато да пробва нови и нови бонбони. И все пак да не забравяме, че с нищо не бива да се прекалява, пък било то и малко, сладко, вкусно и вълшебно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме