Британските власти забраниха споделянето на селфита от гласуването

Властите във Великобритания предупредиха гласоподавателите да не споделят свои снимки от кабините за гласуване на днешните парламентарни избори в страната, тъй като това би могло да доведе до строги санкции, в това число и затвор, информира АФП, цитиран от БГНЕС.

Централната избирателна комисия заяви, че докато правенето на "селфи" не е незаконно, то споделянето на снимки, на които случайно или не се вижда начинът, по който някой е гласувал, ще наруши правилата за тайната на вота. Подобно нарушение би могло да доведе до затвор от шест месеца или солена глоба.

В инструкциите, които са били раздавани на служителите в секциите, в графата "Селфита в изборните кабинки" се препоръчва цялостна забрана за правене на снимки по време на гласуването.

Въпреки препоръчителният характер на решението някои местни служители го приемат твърде присърце. Общинският съвет на Престън публикува във своя профил в "Туитър" снимка, на която се вижда надпис пред изборна станция, който гласи "Направете селфито си тук! (Без снимки вътре!)".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят