Дисидентът Владимир Буковски поставен в изкуствена кома след сърдечна операция

Дисидентът Владимир Буковски е поставен в състояние на изкуствена кома след операция на сърцето, съобщи помощникът на писателя Павел Стройлов пред руското бюро на Би Би Си.

Буковски беше опериран в частна клиника в Германия, където са сменили две от клапите на сърцето. Според лекарите след хирургическата намеса състоянието на писателя вече не е критично, но животът му продължава да е застрашен.

На 5 май Буковски беше хоспитализиран в клиника в Москва в тежко състояние. Лекарите установиха инфекцията, която предизвика усложнения на сърцето му, през миналата година. Заради операцията Буковски не можа да се яви пред съда по делото, в което е обвинен, че притежава и произвежда детска порнография. Заседанието трябваше да се поведе в английското графство Кеймбриджир, но беше отложено за 22 май.

Писателят отрича да има нещо общо с произвоството на порнографските изображения. „Тези шокиращи обвинения ме застигнаха по време на тежко заболяване и шансовете ми да оздравея са крайно неопределени. Въпреки това съм твърдо решен с цялата си енергия да се защитя от всички обвинения, които са ми предявени”, подчерта той.

Буковски е един от основателите на дисидентското движение в някогашния Съветски съюз. Известният правозащитник е роден през 1942 г. в Белебей (Башкирска АССР). За първи път е арестуван през 1963 г. и изпратен за лечение в “спецпсихболница”. От 1967 до 1970 г. е в лагер, а две години по-късно отново е осъден на 7 г. затвор и 5 г. заточение. През 1976 г. е разменен със секретаря на Чилийската компартия Луис Корвалан. Живее в Англия. Завършва неврофизиология в Кеймбридж. През 2007 г. Конституционният съд на Русия го отряза от участие в президентските избори.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.