Прокуратурата обвини Владимира Янева за операция Червеи

СГП привлече като обвиняема Владимира Янева, бивш председател на Софийски градски съд, за продължавано престъпление по служба - чл. 284в, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, съобщиха от Прокуратура на Република България.

Тя е обвинена за това, че в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства - СРС в нарушение на Закона за СРС.

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система - ЦПР, без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС. Законът предвижда наказание от 1 г. до 5 г. лишаване от свобода и глоба до 5000 лв. По отношение на Владимира Янева е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини