Пълен отбой за "Костинброд" (обзор)

Скандалната афера „Костинброд“ завърши безславно. Първо, две години след шумната акция по „задържането“ на 350 000 бюлетини Софийският градски съд (СГС) посочи, че манипулиране на избори няма. Сега и прокуратурата се съгласи с това становище. От държавното обвинение не са внесли протест срещу оправдателната присъда на единствения обвиняем - главния секретар на Министерския съвет (МС) при служебния кабинет „Райков“ Росен Желязков. Така оправдателната присъда влиза в сила.

Скандалът с бюлетините избухна ден преди парламентарните избори през 2013 г. Тогава полицаи обградиха печатница „Мултипринт“ в Костинброд и иззеха наличните изборни книжа. Според прокуратурата те били годни за експедиция и извън договорената за изборите бройка.

Желязков бе обвинен, че не е контролирал администрацията на МС, която трябвало да проследи дали в печатницата изпълняват задълженията си да изработят само необходимия за изборите брой бюлетини.

На 15 април Желязков бе обявен за невинен от съда. Решението на прокуратурата да не протестира оправдателната му присъда е изненадващо, защото в пледоарията си обвинителките Теодора Златева и Нина Кирилова поискаха той да получи 2 години условно. После те обявиха, че не са доволни от решението на съда.

„Протестът се внася по преценка на наблюдаващия прокурор“, коментираха лаконично вчера от държавното обвинение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право