Хибридният ни президент

Войната е налагане на воля с всички възможни средства, правилата нямат значение

Айнщайн твърди, че след време поколенията няма да повярват, че човек като Мохандас Карамчанд Ганди е ходил по земята. Ганди е цитиран под път и над път за неговия стремеж към свобода, любов и ненасилие. Абстрактни понятия, които навремето той превръща в могъщи оръжия. Ганди повежда Индия към независимост с мирни средства, но в крайна сметка това довежда до разпада на държавата, войни с Пакистан и други съседи, струващи милиони жертви.

Нашият президент Росен Плевнелиев, при това в деня на войската, дръпна една реч за мир и любов. „Модерните патриоти отстояват върховенството на закона, защото без правила няма мир. Модерните патриоти застават зад принципите на международното право, където диспутите се решават с аргументи, а не с оръжие, пропаганда и хибридни войни“, каза той.

Ако бях на поляните около Уудсток и вярвах, че Плевнелиев е Ганди, щях да взема китарата и да изпея „All we need is love” (Всичко, от което се нуждаем, е любов). Но нито Плевнелиев е Ганди, нито аз съм Пол Макартни, нито светът е толкова благолюбив – той е хибриден, ако мога така да се изразя.

Войната, според Клаузевиц, е налагане на воля. Средствата нямат значение, стига да надделееш. Победителите не ги съдят.

Хибридна война не е нищо повече от всякакъв набор от средства за налагане на воля, включително и неприемливи от морална гледна точка. Включително - икономически, политически и медийни. Нагледен пример, който в България сме виждали няколко пъти през последния четвърт век, е да смениш правителството, като предизвикаш икономическа криза. Защо ти е да пращаш войски да подчиниш една държава, като чрез няколко медии и стимулиран износ на важни стоки и забавянето на доставки на петрол можеш да постигнеш същото.

Няма такова понятие като „модерен патриот“. Или обичаш, или не обичаш страната си. И ако обичаш страната си, би я защитавал и с хибридни средства.

Армията е оръжие за защита на националните интереси и често за агресия в същия интерес. Войниците се учат да стрелят по мишена №4, която е гръдна фигура на човек. Ако уцелиш в слънчевия сплит, ти пишат шестица. Тук няма романтика, няма християнски норми, няма закон.

Хибридните войни не са от вчера, макар че теорията борави с това понятие едва от около десетилетие. Троянският кон е блестящ пример за хибридна война. Путин използва същата стратегия при анексията на Крим, като Агамемнон в Троя. Само че нямаше дървен кон, а „зелени човечета“. „Ислямска държава“ използват фейсбук и туитър като оръжия. САЩ използват всичко наред. Всъщност всяка уважаваща себе си държава не спазва никакви правила, ако иска да постигне нещо.

Държавният ни глава е и върховен главнокомандващ. Негова отговорност е да реанимира армията, да създаде средство, което да гарантира националната сигурност на всички патриоти. За тези неща няма нужда от правила, а просто трябва да наложи своята воля, дори ако трябва да стане хибриден президент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи