39 града усвояват 840 милиона евро

Трийсет и девет големи и средни български града ще получат 840 млн. евро от ЕС за подобряване на енергийната ефективност в жилищни и административни сгради и за развитие на градския траснпорт. Средствата ще се използват още за развитие на икономически зони, подобряване на социална, образователна, спортна и културна инфраструктура. Това предвижда проектът на оперативната програма „Региони в растеж“ (2014 г.-2020 г.), който правителството одобри вчера. Очакванията на кабинета са, че Европейската комисия ще одобри документа в началото на юни.

Неотдавна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова каза, че кандидатстването с проекти ще започне в началото на юли. Общините ще бъдат междинни звена по програмата. Това означава, че те ще могат сами да подбират и управляват проектите.

Основният спор между България и Брюксел беше за броя на градовете, които ще могат да получат финансиране. Еврокомисията настояваше парите да се концентрира в 6-7 големи града. След тежки преговори Брюксел се съгласи в списъка да влязат 39 града. Кабинетът “Борисов” продължи с опитите да убеди ЕК в програмата да бъдат включени и останалите 28 по-малки общини. В крайна сметка ЕК се съгласи те да бъдат отделени в отделна приоритетна ос и ще получат общо 108 млн. евро, но само за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради.

Спорът забави одобрението на програмата "Региони в растеж" и усвояването на общо 3 млрд. лв., колкото е целият й бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес