КЗП наказва фирма за бързи кредити

Комисията за защита на потребителите (КЗП) подхвана фирмите за бързи кредити. След сигнал тя забрани на „Кредихелп“ да спестява пълната информация за изисквани обезпечения.

Това е първи опит на ведомството да пресече нелоялните практики в бранша след последните промени в Закона за потребителския кредити. Фирми от бранша вече алармираха, че някои техни колеги въвеждат допълнителни изисквания, които оскъпяват кредитите и чрез тях заобикалят наложеният таван от 50% на годишния процент на разходите (ГПР) при бързите пари.

От КЗП са направили проверката след жалба на потребител. Според проучването „Кредихелп“ не е предоставила предварителна информация на клиент, че в срок от 3 дни той трябва да осигури поръчител Ако това не бъде направено се налагала неустойка от 472,80 лв. Тази сума се калкулирала като такса за неизпълнение на задълженията по подписания договор и тя трябвало да се плати разсрочено като добавка към погасителните вноски.

Такава информация не е включена в стандартния европейски формуляр, който задължително трябва да се предоставя при сключването на договор за кредит, поясниха от КЗП. Изискванията били включени само в окончателния договор, който клиентът подписал. Наложена е принудителна административна мярка за спиране на нарушението. Законът позволява и глоба до 30 000 лв., но КЗП не е взела решение за парична санкция.
Актът на КЗП обаче може и да не влезе в сила, защото вчера „Кредихелп“ е внесла жалба във Върховния административен съд (ВАС). „Внесли сме жалба, защото издаденият акт е абсолютно незаконосъобразен“, коментира Здравко Иванов от компанията. Условията за неустойката били подробно разписани в индивидуалния договор. В него били съставени и два погасителни плана със и без налагането й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес