Пациентът спира парите на болниците

Пациентът ще може да спре парите на болниците, ако са му отчели фиктивни процедури и терапии, ако са му поискали пари под масата, ако не са го излекували качествено и ако са му отказали достъп до медицинската документация.

Ако пациентът подаде електронно жалба до регионалната здравна каса, в срок до 30 дни контрольорите й ще извършат проверка и ще се произнесат дали оплакването е основателно. Тогава болницата няма да получи пари за болния, предвиждат поправки в Закона за здравното осигуряване, които депутатите от здравната комисия гласуваха на второ четене единодушно с 15 гласа „за“.

Предложението, което е взето от практиката в Австралия, бе внесено от депутата от ГЕРБ Семир Абу Мелих. „С приемането на текста НЗОК току-що се сдоби с 2 000 000 контрольори, колкото българи годишно влизат в болница“, коментира пред „Труд“ Абу Мелих.

Депутатите от управляващото мнозинство бламираха здравния министър д-р Петър Москов като не гласуваха текста на Министерския съвет, според който фармакомпаниите трябва да възстановяват разходите на НЗОК за лекарства, които са изключени от платения списък. Депутатите гласуваха още при системна неудовлетвореност на пациентите и нарушения в лечението, болницата да се наказва финансово, а не както бе предложил д-р Москов – да й се прекратява договора с НЗОК.

Част от текстовете бяха отложени, тъй като министърът не присъства на заседанието заради командировка. Така той пропусна протеста на лекарите от „Св. Иван Рилски“ пред бившия Партиен дом, спести си блиц-контрола и не обясни пред депутатите защо трябва да се сливат болници.

20 000 лв. глоба

за „Софиямед“

Около 20 000 лв. ще е санкцията на болница „Софиямед“ за всички нарушения, които откри медицинската ДАНС след побоя на новороденото, което извърши акушерката Емилия Ковачева. А нивото на компетентност на неонатологията й ще бъде понижено от второ на първо, съобщи зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков. След нещастието един лекар е напуснал отделението. А Главна инспекция по труда започна проверки във всички болници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве