Плевнелиев от Полша: Европа е силна не с армия, а със своите ценности

Отбелязването на Деня на Европа по никакъв начин не противоречи на отдаването на почит пред паметта на жертвите и на уроците от Втората световна война. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Гданск, където участва в международната конференция на високо равнище „Европейската интеграция като урок, научен след Втората световна война. Какво означава това днес?“

Държавният глава посочи, че на 9 май пред президентската институция предстои тържествено да бъде издигнато знамето на ЕС, а на церемония във Военната академия в столицата ще бъдат положени 23 урни с пръст от местата на кръвопролитните сражения, в които участват българските войни по време на Втората световна война. „Това е в знак на почит както към загиналите, така и към българските ветерани, които толкова много уважаваме“, подчерта президентът Плевнелиев.

Във връзка с участието си в конференцията, организирана в Гданск, президентът коментира, че целта на форума е държавни ръководители от цяла Европа да посочат фактите и истината за Втората световна война и да се обединят около нея. „Ще посочим решаващата роля на всеки, който допринася за победата над фашизма, ще почетем жертвите на тази най-кръвопролитна война в историята на човечеството, с нашето уважение към руския народ, който даде милиони свидни жертви в тази война“, подчерта българският държавен глава.

Президентът Плевнелиев заяви, че фактите доказват, че за 70 години в Западна Европа е настъпила голяма промяна в мисленето. „Неслучайно ние честваме най-дълготрайния мир, който се възцари след края на Втората световна война именно поради визията на европейските лидери да създадат ЕС – преди всичко един съюз за мир“, посочи президентът Плевнелиев. По думите на държавния глава Европа днес е силна не с армия или финансова дисциплина, а с общите за всички правила, ценностите и с коректния прочит на историята.

Надигащата се нова вълна на популизъм и ултранационализъм носи рискове и не ни води към нищо добро – тя е резултат от ненаучени уроци от историята, коментира още президентът. Росен Плевнелиев подчерта, че само с обединени усилия и чрез нови стимули за интеграцията, ЕС може да се противопостави на опитите за разделение и за отслабване на съюза. „Тези нови двигатели на интеграцията могат да бъдат в сферата на финансите чрез Европейския банков съюз, на енергетиката чрез Европейския енергиен съюз, в сферата на външната политика, на отбраната“, допълни президентът.

Отбелязването на 9 май като Ден на Европа съдържа в себе си и смисъла за поуките от историята, за честването на победата над хитлерофашизма, но и за обективния прочит на дейността на комунистическия режим и за извършеното от ултранационалисти, популисти и радикали през последните векове, отбеляза още държавният глава. Президентът призова Денят на Европа да се превърне и в „ден на битката за мир, която минава само през научените уроци и борбата за човешки права и върховенство на закона“.

Президентът апелира за коректна равносметка на случилото се в България преди 70 години. „Много ми се иска, така както българите са обединени като един около оценката си за фашизма, да се обединим и около оценката си за комунизма – и доброто, и лошото, да го сложим в музея и в учебниците, за да можем да гледаме напред“, посочи още държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят