Руски учени: Астероид може да удари Земята през 2068 година

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм Отчита се ръст от 6,6%

Петър Попангелов: Курортите имат нужда от развитие Нито планините са ниски, нито сезонът е къс, смята скиор №1 за всички времена у нас

Анита Мейзер пред съда: Аз съм птичка, стреляна с оръдие

Томислав Дончев: През пролетта ще знаем къде има излишни звена в администрацията

Епизод от руската анимация „Маша и Мечокът“ влезе в Гинес

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Парите за ромите не дават ефект

Гръцкият парламент гласува ратификацията на Преспанския договор следващата седмица

Благотворителност и бели мечки на „Бизнесдама“ на годината Изисканото събитие събра над 170 специални гости от различни сфери

Затвор за двама българи и сириец, организирали канал за нелегални мигранти

Екипи от 3 полицейски управления проверяваха шофьори в Шумен За два часа са наложени 61 санкции

Пловдив пред грипна епидемия, спряха свижданията в болниците Цяла седмица ваканция обявиха в самоковски училища

Димитров: Уважавам Агаси, защото е искрен

Мъжът, предизвикал преследване с полицаи, остава в ареста

Цветан Цветанов се срещна с посланика на Израел

Премиерът разкри схемите за ощетяване на КТБ

Схеми за ощетяване на Корпоративна търговска банка с помощта на квесторите, след поставянето є под специален надзор, разкри на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов. Преправени са договорите за депозити на над 1000 души, като са преобърнати от договори с преференциални условия в стандартни. Така тези клиенти на банката са получили гарантираната от закона депозитна сума до 100 000 евро, без да имат право на това. Както агенция „Пик” писа наскоро, тази схема е използвал и бившият премиер Иван Костов.

По думите на Бойко Борисов загубата от това е близо 100 млн. евро.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Истинските задължения на TВ7

В последните работни дни на квесторите са освободени и огромни имущества като обезпечения, казва още Борисов. „Така че се надявам тук прокуратурата да си довърши заедно с ДАНС и МВР това, което правят. Ще стане ясно на обществото след две-три седмици… Ще стане това, което сега ви казвам, то е документирано, ще бъде превърнато в съдебни дела”, казва Борисов според стенограмата на заседанието на МС.

Стенограма от заседанието на министерски съвет

Бойко Борисов: Става въпрос за 300 милиона лева

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Понеже анонсирахте обсъжданията, които имахме сутринта. Това вероятно вълнува колегите и искам да им представя кратка информация, с която аз разполагам като министър на финансите във връзка със състоянието в Корпоративна търговска банка в несъстоятелност и многото спекулации по отношение на работата на Фонда във връзка със събиране на имущество, което подлежи да се възстанови в масата на несъстоятелността на КТБ.

Вземам повод от това, за да ви прочета едно писмо, което вече е разпространено в медиите и е свързано с небезизвестната национална медия ТV7 АД, която се опитва да внуши, че спрямо нея се извършва репресия.

Днес от ръководството на Технологичен център „Институт по микроелектроника”, по-известен като ТЦ-ИМE АД, до министър-председателя, главния прокурор и председателя на Фонда за гарантиране на влоговете е изпратено писмо с молба за съдействие да бъде осигурена възможност ТЦ-ИМE АД, което дължи над 160 милиона пряко на КТБ, да си събере 288 милиона от ТV7. Тоест спекулацията, че ТV7 дължи само 5 милиона за техника, би била вярна, защото това е прекият кредит, който ТV7 има към КТБ. Но ТV7 по договор за заем между ТЦ-ИМE АД и фирмата, която е едноличен собственик на ТV7 – „Краун медиа” ЕАД, с договор от юли 2009 г. до 2014 г. е отпуснала 260 милиона безлихвен кредит, който не е обслужван и който не се обслужва. С анекси, 10 на брой, като в различни етапи от 28 юли 2009 г. до 4 февруари 2014 г., са дадени от ТЦ-ИМE АД 260 милиона на офшорното дружество, което е едноличен собственик на ТV7. Та по отношение на ТV7, като чуете ТV7 ЕАД, това всъщност е „Краун медиа”, една кипърска офшорка, която е получила от 27 юли 2009 г. до началото на 2014 г. 288 милиона с лихвите кредити, които няма как да са дошли като финансиране от ТЦ-ИМE, освен чрез тези 160 милиона, които ТЦ-ИМE дължи на КТБ за държавни ценни книжа и куп други кредити, пряко или косвено стигнали до ТЦ-ИМE и оттам до „Краун медиа”, и оттам до ТV7 ЕАД. Тоест, когато говорим за ТV7 търговското дружество, то не е със задължение три милиона и някой да даде три милиона и да купи действао предприятие. То е в несъстоятелност, поискана от самото търговско дружество, защото то дължи близо 300 милиона. Всичките тези 300 милиона пряко или косвено водят към масата на несъстоятелността на КТБ.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Ако позволите да допълня извън финансовата страна на този проблем. Това е всъщност формулата на политическа корупция в последните години, защото чрез тези сметки е финансиран политически проект през телевизията. В този смисъл е много важно всичко да стане много ясно, да бъдат разкрити тези схеми, защото ситуацията, в която се намираме, и политически е резултат от тези действия.

БОЙКО БОРИСОВ: Но аз се надявам и Фондът, и синдиците да спазват закона така, както е указано, да започнат от точките едно, две и три, а не от сървъра. Нищо не налага да се спира сигналът на телевизията, да си описват, да си правят, да си дават информация, за да не се вдига темата при нас. Ние нямаме никакъв лост, нито желание, нито за какво да се замесваме и да ми пишат тези писма. Ако всеки длъжник в България ми пише писмо и аз трябва да се намесвам, респективно и вие, това означава, че изобщо не сме правова държава. Единствено намесата и отсрочката дойде от това, че струпаха по един глупав начин полицаи тогава и се създаде някакво внушение, че за няколко милиона се разиграва цял панаир. Всъщност то не е за няколко милиона, то е за 300 милиона.

Схема на източването

Схемата е стартирала през юли 2009 г. с договор за заем, сключен със заемодателя ТЦ – ИМЕ първоначално за 15 млн. лева. Впоследствие сумата по заема е била увеличавана с анекси, като последният такъв е сключен в началото на 2014 г. за сумата от 260 млн. лева. Като се прибавят и лихвите по този необслужван повече от пет години заем, то сумата нараства до 288 млн. лева. С получените пари “Краун медиа” финансира дейността на ТВ 7 – нови предавания, ново оборудване, високи заплати, нови студиа, въобще амбициозна програма, ако използваните пари не бяха на КТБ (т.е. на вложителите в банката).

Как заемодателят “ТЦ – ИМЕ” е получавал необходимите средства. Отново чрез заеми от много на брой заемодатели, като” Интегрирани пътни състеми” (с почти 100 млн. лева заеми), “Сън сити 03”,” Дунарит”, “Технотел инвест”, “Инфраструктурна компания”, “Принт инвест 1”, “Инвестмънт проджектс”, “Корект фарм”, “Сентръл техно пропъртис”, “Дивал 59” и други, като много от фирмите нямат дейност, а са използвани единствено да получават кредити от КТБ и да раздават заеми в посочените от Василев посоки. Част от тези дружества сега са в производство по несъстоятелност, с огромни по размер и необслужвани кредити към КТБ, като например – “Интегрирани пътни системи” дължи на КТБ общо над 90 млн. лева, “Сън сити 03” дължи на банката 21 млн. евро, “Принт инвест 1” дължи 22 млн. евро, “Дивал 59” дължи 12 млн. евро и 25 млн. лева, “Инвестмънт проджектс” – 25 млн. Евро, и т.н.

Дори един бърз поглед върху последния публикуван финансовия отчет на “Краун медиа” за 2012 г. потвърждава описаната схема. Според отчета, към 31. 12. 2012 г. собственикът на телевизията е извършил инвестиции (предоставил е безлихвени заеми) в своите дъщерни дружества – ТВ 7 и NEWS 7 (Балкан Българска Телевизия) в размер на 150,6 млн. лева, като същевременно е получил заеми от други фирми в размер на 115 млн. лева. “Краун медиа” няма никакви приходи от търговска дейност и е приключило годината с 6,6 млн. лева загуба. Или с две думи – ТЦ – ИМЕ финансира “Краун медиа”, за да може “Краун медиа” да издържа дъщерното си дружество ТВ 7.

И така пет години, докато сумата е нараснала до 288 млн. лева. Инвестиции с пари на КТБ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.