Армията поема борбата с корупцията

Българската армия ще има нова задача - “превенция и противодействие на корупцията и организираната простъпност”. Това е записано в най-новия документ за развитието на Въоръжените сили, публикуван вчера в портала за обществени консултации. Документът, подготвен от екипа на министър Николай Ненчев, дава най-общите насоки за развитието на сектор “отбрана” до 2020 г.

Амбицията на политическото ръководство на армията е да поддържаме около 1000 бойци за мисии зад граница. Военновъздушните ни сили ще участват единствено с транспортна авиация, а Военноморските сили ще трябва да поддържат една фрегата, с която да участваме в съвместни операции на НАТО.

Очаква се числеността на армията да намалява. “Въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000”, се казва в документа. Експертите на военното ведомство са подчертали, че през годините съкращенията на личния състав са довели до критично ниво на войската, което не позволява тя да изпълнява някои от основните си задачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини