Хампарцумян: Ако разчитаме само на депозити, да легнем или да играем голф

Ако разчитаме само на депозити, да легнем или да играем само голф. Това заяви пред Нова телевизия Левон Хампарцумян. КТБ, бидейки четвъртата банка на пазара, по някакъв начин изкривяваше този пазар с високите нива на лихвите, допълни банкерът.

„Когато на пазара имаме такива събития – като фалита на една банка, има т.нар. бягство към качество. Т.е. останалите банки получават доверието на хората. Не КТБ влияе директно на лихвите върху кредитите, но в момента заради по-ниските лихви в Европа и по-добрата българска икономика (отколкото беше преди 2-3 години), имаме по-голяма увереност в инвеститорите”, посочи банкерът.

„Всъщност взимането на кредити е заем от бъдещите си доходи. Т.е. трябва да си уверен, че ще имаш стабилни бъдещи доходи, за да вземеш кредит”, допълни Хампарцумян.

Той посочи, че наша национална цел би трябвало да бъде влизането ни в Еврозоната. „Мисля, че за да влезем в Еврозоната, трябва да питаме по начин, по който трябва да получим позитивен отговор. Викнете финансовия министър да ви каже как стоят нещата в тази насока. Целият финансов сектор в света има нови, по-консервативни регулации. Това са задачи, които ако ние изпълним страхотн, ще имаме една по-добра финансова инфраструктура и спокойствието, че тя няма да ни създава допълнителен стрес – извън този, който ни носят другите неща”, коментира Левон Хампарцумян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини