В парламента започват консултациите за промени в Конституцията

Консултациите в Народното събрание за конституционните промени ще започнат след гласуване на декларацията по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и по повод Деня на Европа, съобщи Фокус.

Те ще се проведат в зала „Огледална” на парламента. Освен депутати от всички парламентарни групи, участие в консултации ще вземат и представители на изпълнителната власт – вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов. Първоначално беше обявено, че те ще започнат е 10.00 часа.П редложените промени са от Министерския съвет и включват разделянето на ВСС на две камари- на съдиите и на прокурорите. Ще бъде обсъдено и намаляването на мандата на ВСС – до три или четири години, както и въвеждането отчетност на главния прокурор пред Народното събрание.

Преди няколко седмици от ГЕРБ и АБВ внесоха свои законопроекти, които предвиждат разделяне на ВСС, но без необходимост от конституционни изменения. На 16 април министър-председателят Бойко Борисов призна, че техните предложения не са това, което правителството иска. Премиерът ги определи като козметични и малки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини