Осъдиха Градски транспорт да плати 3500 лева на пострадал в автобус пътник

„Градски транспорт" бе осъден да заплати 3500 лева на жена, пострадала при пътуване в автобус на общинската фирма. Това показа справка на Дарик в постановените съдебни актове на Районен съд - Варна през април.

Инцидентът е станал на 19 февруари миналата година в автобус марка „Соларис", осъществяващ транспорт по линия №148. Автобусът се движел по бул. „Вл. Варненчик", в посока изхода на града. Около 15,30 часа в района на кръстовището с ул. „Г. Бенковски" шофьорът набил рязко спирачки, за да избегне катастрофа. Внезапното спиране обаче станало причина за падане на двама от пътниците.

След обаждане на телефон 112 на място пристигнали Спешна помощ и полиция. Съставен бил акт на водача. В констативния протокол за произшествието като пострадал била посочена въпросната пътничка.

При медицинския преглед на ищцата е била установена травма на кръста в лумбалната област. В резултата от инцидента в продължение на 2-3 седмици тя изпитвала силни болки, като не е могла да стои седнала, нито легнала по гръб, не е могла и да спи. По предписание използвала болкоуспокояващи медикаменти. Освен това произшествието предизвикало у нея стрес, като след удара е констатиран и посттравматичен хематом.

Според извода, до който са стигнали магистратите, около 40 дни ищцата е изпитвала болки и страдания, по-интензивни в първоначалния етап от оздравителния процес, през който на същата й се е наложило употребата на медикаменти и рехабилитационни курсове.

Според ответниците по делото с поведението си ищцата е допринесла за настъпване на вредоносния резултат, доколкото при движение на автобуса не се е държала за определените за това места във вътрешността на автобуса.

След решение на Районния съд „Градски транспорт" ще трябва да заплати на пострадалата пътничка 3500 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди и съдебните разноски по делото. Пътничката пък ще трябва да плати на „Градски транспорт" сумата от 121 лева съдебно-деловодни разноски, съразмерно отхвърлената част на предявения от нея иск за 4500 лева.

Решението подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини