Кукери, чевермета и чанове на събора на овцевъдите

Кукерски танци, народни песни и звън на чанове огласяха от рано сутринта в петък местността около Петропавловския манастир край Лясковец, където за четвърта поредна година се провежда Националния събор на овцевъдите.

Той бе открит от министъра на земеделието и храните Десислава Танева и ще продължи до 10 май. Проявата е организирана от Асоциацията за развъждане на българска млечна овца. За събора пристигнаха дипломати от Португалия, Либия, Израел, Полша, Дания и Казахстан. Овцевъди от 14 държави обменят опита си в бранша.

На манастирските поляни са разпънати десетки шатри, в които своя продукция са изнесли 240 изложители. Сред тях ще има животновъди, занаятчии, производители и дистрибутори на земеделска техника. Министър Танева се спря на всеки от щандовете, разговаря с производителите и се снима с кукерите.

Специално за събора бяха докарани над 830- овце, кози, кучета, коне и магарета. По време на събитието ще бъдат проведени състезания за най-бързо стригане и доене на овце, обезкостяване на агнета, печене на чеверме.

Над 2100 фолклорни певци и танцьори ще се изявят и ще огласят местността в продължение на три дни с народни ритми. Сред тях е и Валя Балканска. Край сцената за фолклорните изпълнения пък бе поставено черешово топче, което изстрелваше гълъби.

Сред атракциите бе монголска шатра от времето на прабългарите. Юртата е била подарена през 80-те години на миналия век на Тодор Живков от монголския президент.

На специално отредено място край обособени минимандра и пещ за хляб, кулинарният спец Ути Бъчваров пък готви готви курбан и агнешки кебап. В огромна глинена делва върху жарава пък къкреше капама. 70-литровият съд е бил специално израбоен по поръчка в троянското село Велчево. "Делвата бе оставена да съхне два месеца и сега за първи път готвя в нея. Побра три обезкостени агнета, гарнирани с много чесън, гъби и целина", обясни Ути Бъчваров.

Ястието му се готви на бавен огън в продължение на три часа. В пръстен гювеч пък се задушаваше фасул с дробине.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини