Министър Десислава Танева: Стимулираме фермерите да гледат продуктивни животни

Министерството на земеделието и храните се стреми да стимулира фермерите да отглеждат по-продуктивни животни.

"Към това главно е насочено и подпомагането на животновъдите у нас", заяви в петък на откриването на IV Национален събор на овцевъдците край Петропавловския манастир в Лясковец министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя обясни, че с преференции са стопаните, които отглеждат животни под селекционен контрол. "Това са животни, които са високопродуктивни и по този начин носят повече приходи на производителите. Периодът, в който се намираме е изключително тежък. Имахме една година с изключителни загуби заради болестта "син език", която порази стадата в страната", коментира министър Танева.

По думите и положението е все още тежко, независимо от платените обезщетения. Десислава танева разясни, че освен държавната помощ чрез програма "Деминимис" е стартирала и промяна в реда за разпределението на пасищата и мерите. Това е програмата, която за да работи, е нужна съвместна работа, както от страна на държавата, така и от производителите и общините.

"Основният такъв фонд е общински фонд. Половината от общините в България проведоха такава процедура сега в хода на кампанията за директни плащания. Така за 2015 г 1,7 млн. дка. общински земи вече са разпределени", каза още Десислава Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес