На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Прокуратурата обвини висш военен в корупция

Военноокръжна прокуратура-София привлече под отговорност подполковник Владимир Мильовски – експерт в командване на сухопътните войски за корупционно престъпление – злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговско дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути. Това съобщи bTV.

През 2013 г. Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за доставка на оборудването, в която са участвали дружествата „Ломини“ ООД и Дружество по ЗЗД “Параплекс-Брюгеман“.

По това време и до края на януари 2015 г. подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел „Специални сили” и „Началник на отдел „Специални сили” във военно формирование 22450-София.

Скандалът избухна в края на миналата година, когато се появиха информации, че избраните в крайна сметка парашути на „Брюгеман” не отговарят на изискванията. Сега стана ясно, че Мильовски е опитал да манипулира ситуацията така, че дружеството „Ломини“ ООД да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка.

Според прокуратурата, военният е целял да набави облага за това „Ломини” и от това да произлязат тежки вредни последици за Министерство на отбраната, в размер на 1 400 000 лв. Сумата от 1 400 000 лв. представлява разлика между цените, предлагани от „Ломини“ и цените, предлагани от Дружество по „Параплекс–Брюгеман”.

В качеството си на длъжностно лице е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов – син на собственика на „Ломини“ ООД, е извършил ред закононарушения.

При изготвянето на проекта за техническа спецификация военният умишлено не е посочил ясни и точни изисквания по част от параметрите. Според държавното обвинение, това е извършено с цел да даде възможност за произволна преценка на съответствието на доставените парашути с изискванията към предмета на поръчката.

Обвиняемият е събирал информация за хода на процедурата и я е предоставял на Стоянов от „Ломини”. Военният е склонил член на комисията да заяви, че конкурентните парашути не работят добре, но той не го е направил.

Освен това, подполковникът заявил пред зам.-директора на Военна полиция и началник на службата в София, че процедурата е манипулирана – но в полза на ЗЗД “Параплекс-Брюгеман”. Целта била дружеството да бъде отстранено от процедурата.

В периода от 03.12.2014 г. до 12.12.2014 г., Мильовски е склонявал подполковник Георги Мянков и бригаден генерал Михаил Попов от в.ф.32990-Пловдив да откажат да приемат доставените парашути, защото не отговаряли на част от спецификациите. Седмица по-късно изразил същото становище като експерт от комисия на Инспектората на МО.

Спрямо подполковник Владимир Мильовски е взета мярка за неотклонение „Гаранция”.

Разследването продължава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.