Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

МВР дава 238 млн. лв. за новите документи Личните карти с чип могат да бъдат издавани най-рано през 2020 г.

Трансплантация спаси живот

Прокуратурата обвини висш военен в корупция

Военноокръжна прокуратура-София привлече под отговорност подполковник Владимир Мильовски – експерт в командване на сухопътните войски за корупционно престъпление – злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговско дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути. Това съобщи bTV.

През 2013 г. Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за доставка на оборудването, в която са участвали дружествата „Ломини“ ООД и Дружество по ЗЗД „Параплекс-Брюгеман“.

По това време и до края на януари 2015 г. подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел „Специални сили” и „Началник на отдел „Специални сили” във военно формирование 22450-София.

Скандалът избухна в края на миналата година, когато се появиха информации, че избраните в крайна сметка парашути на „Брюгеман” не отговарят на изискванията. Сега стана ясно, че Мильовски е опитал да манипулира ситуацията така, че дружеството „Ломини“ ООД да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка.

Според прокуратурата, военният е целял да набави облага за това „Ломини” и от това да произлязат тежки вредни последици за Министерство на отбраната, в размер на 1 400 000 лв. Сумата от 1 400 000 лв. представлява разлика между цените, предлагани от „Ломини“ и цените, предлагани от Дружество по „Параплекс–Брюгеман”.

В качеството си на длъжностно лице е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов – син на собственика на „Ломини“ ООД, е извършил ред закононарушения.

При изготвянето на проекта за техническа спецификация военният умишлено не е посочил ясни и точни изисквания по част от параметрите. Според държавното обвинение, това е извършено с цел да даде възможност за произволна преценка на съответствието на доставените парашути с изискванията към предмета на поръчката.

Обвиняемият е събирал информация за хода на процедурата и я е предоставял на Стоянов от „Ломини”. Военният е склонил член на комисията да заяви, че конкурентните парашути не работят добре, но той не го е направил.

Освен това, подполковникът заявил пред зам.-директора на Военна полиция и началник на службата в София, че процедурата е манипулирана – но в полза на ЗЗД „Параплекс-Брюгеман“. Целта била дружеството да бъде отстранено от процедурата.

В периода от 03.12.2014 г. до 12.12.2014 г., Мильовски е склонявал подполковник Георги Мянков и бригаден генерал Михаил Попов от в.ф.32990-Пловдив да откажат да приемат доставените парашути, защото не отговаряли на част от спецификациите. Седмица по-късно изразил същото становище като експерт от комисия на Инспектората на МО.

Спрямо подполковник Владимир Мильовски е взета мярка за неотклонение „Гаранция”.

Разследването продължава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.