Прокуратурата обвини висш военен в корупция

Военноокръжна прокуратура-София привлече под отговорност подполковник Владимир Мильовски – експерт в командване на сухопътните войски за корупционно престъпление - злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговско дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути. Това съобщи bTV.

През 2013 г. Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за доставка на оборудването, в която са участвали дружествата „Ломини“ ООД и Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман“.

По това време и до края на януари 2015 г. подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел „Специални сили” и „Началник на отдел „Специални сили” във военно формирование 22450-София.

Скандалът избухна в края на миналата година, когато се появиха информации, че избраните в крайна сметка парашути на „Брюгеман” не отговарят на изискванията. Сега стана ясно, че Мильовски е опитал да манипулира ситуацията така, че дружеството „Ломини“ ООД да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка.

Според прокуратурата, военният е целял да набави облага за това „Ломини” и от това да произлязат тежки вредни последици за Министерство на отбраната, в размер на 1 400 000 лв. Сумата от 1 400 000 лв. представлява разлика между цените, предлагани от „Ломини“ и цените, предлагани от Дружество по „Параплекс–Брюгеман”.

В качеството си на длъжностно лице е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов - син на собственика на „Ломини“ ООД, е извършил ред закононарушения.

При изготвянето на проекта за техническа спецификация военният умишлено не е посочил ясни и точни изисквания по част от параметрите. Според държавното обвинение, това е извършено с цел да даде възможност за произволна преценка на съответствието на доставените парашути с изискванията към предмета на поръчката.

Обвиняемият е събирал информация за хода на процедурата и я е предоставял на Стоянов от „Ломини”. Военният е склонил член на комисията да заяви, че конкурентните парашути не работят добре, но той не го е направил.

Освен това, подполковникът заявил пред зам.-директора на Военна полиция и началник на службата в София, че процедурата е манипулирана – но в полза на ЗЗД "Параплекс-Брюгеман". Целта била дружеството да бъде отстранено от процедурата.

В периода от 03.12.2014 г. до 12.12.2014 г., Мильовски е склонявал подполковник Георги Мянков и бригаден генерал Михаил Попов от в.ф.32990-Пловдив да откажат да приемат доставените парашути, защото не отговаряли на част от спецификациите. Седмица по-късно изразил същото становище като експерт от комисия на Инспектората на МО.

Спрямо подполковник Владимир Мильовски е взета мярка за неотклонение „Гаранция”.

Разследването продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право