Мечка натръшка 8 овце и едно агне над Широка лъка

Мечка натръшка 8 овце и едно агне в село Върбово над Широка лъка.

Стръвницата нападнала обор на Стефан Куцев в горния край на селото посреднощ срещу петък. Животновъдът гледа стадо в селскостопанската сграда на бившето АПК. Пред входа на сградата по цяла нощ свети крушка, за да гони дивите животни.

Мечката строшила закован дъските на закован прозорец и се е провряла вътре. "Направо касапница е заварил стопанина. Една от овцете е измъкнала през прозореца навън", каза кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Мечка за пореден път напада във Върбово тази пролет. В края на април стръвница изяде две кончета на около 6 км навътре в гората над Върбово. Стръвницата, която ги оглозгала е средна по големина, със стъпка с дължина 15 см, съобщиха тогава експерти от екоинспекцията в Смолян.

Преди това мечка влезе в самото село Върбово и разби дървена врата на обор. Вътре тя обърнала варел с 25 кг фураж, от който яла, но не посегнала на зайците и телетата в селскостопанската сграда.

Според експертите нападенията са от две различни мечки. Преди няколко дни старица от Върбово е намерила изядено и кучето си както било вързано, разказа Седянков. От Широка лъка ще настояват с писма до институциите веднага да се даде разрешение за отстрел на стръвницата, за да не нападне и човек. "Във Върбово живеят постоянно едва 7 старци и то разпръснати в къщи отдалечени една от друга. И да стане нещо с някой от тях другите няма и да чуят, затова веднага трябва да се вземат мерки", заяви Седянков.

Нападението със сигурност е от мечка, на място са ходили наши експерти и са установили щетите, каза шефът на РИОСВ - Смолян Екатерина Гаджева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони